TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Segíthetünk?  +36303370282 | info@tacklebait.hu

Blog

Garbolino Essential Feeder botok

2020.06.25 18:26
Garbolino Essential Feeder botok


Kicsi a bors, de erős!

Ebben a cikkben egy horgászbotot szeretnék bemutatni Nektek, mégpedig a Garbolino Essential Method Feedert.

Az idei évben csapatunk több method-os versenyen fog részt venni, ezért egy kicsit át kellett gondolnom, variálnom a botjaimat. A fent említett horgászbotot március elején sikerült beszereznem, azóta használom nagy megelégedéssel mind a tréningeken mind pedig a versenyeken. Ennyi idő alatt kialakult bennem egy saját kis vélemény, amit meg szeretnék osztani Veletek is.

A neve is tükrözi, hogy egy kifejezetten method módszerhez fejlesztett termékről van szó, amit 3,30-as hosszban 2 részes kivitelben gyárt a Garbolino. Kíváncsi voltam rá, hogy mitől lesz valami method-os, így alig vártam az első horgászatokat. Eddig a klasszikus hosszúelőkés feederezést részesítettem előnyben, persze azért methodoztam is de a kettő aránya kb. 80%-20% volt az előbbi javára. ,,Kicsi a bors, de erős!˝- tartja a régi közmondás és ez pontosan ráillik erre a horgászbotra. Kézbe véve egy nagyon könnyű, vékony HM carbon blankkal rendelkező botról van szó kevert anyagú EVA és parafa markolattal.

 

3,30as hossza miatt az első gondolatom az volt, hogy ezt a botot bizony 30méterig fogom tudni használni (a light botokkal való keszegezésből kiindulva), bár a gyártó a leírásban úgy tünteti fel, hogy rövid és közepes távolságra akár 60méterig tudunk horgászni vele. Ez a gondolatom a második horgászat alkalmával a zsennyei versenytavon aztán meg is dőlt, mert bizony oldalszélben 50méterre klipszelve simán repítette a 35grammos preston in-line method kosarat viszonylag pontosan, bár ez a néhány kilengés nem a botnak, hanem nekem tudható be :) .

Három különböző méretű carbon spiccel kapható 1, 1,5 és 2 unciás. Ezekből nekem eddig az 1-es, illetve a 2-es került kipróbálásra különböző méretű halakra más-más vízen és szituációban. Egy kicsit tartottam ettől is, hiszen eddig hozzá voltam szokva a 0,5-ös vagy 3/4-es spiccekhez és felmerült bennem a kérdés, hogy a kisebb halak kapásait, hogy fogja nekem közvetíteni. Az idei évben a Method Feeder Országos Bajnokság egyik selejtezője a Lukácsháza és Kőszeg között található Abért II-es tavon kerül megrendezésre, ahol előtte két felkészülési verseny is be lett tervezve. Ebben a tóban megtalálható szinte minden halfaj, beleértve a törpeharcsa is, de nagyon szép dévér és kárász állománnyal rendelkezik a ponty, amúr mellett.

Erre azért tértem így ki, mert a nagyobb törpeharcsák is úgy eltekerik az 1unciás spiccet, hogy öröm nézni. Az első felkészülés alkalmával a spicc érzékenységének a kérdése is megoldódott, a kételyeim ismét elszálltak.

A gyártó úgy jellemzi a bottestet, hogy az alsó 2/3ad kellően gerinces a dobásokhoz, ám a felső 1/3ad kellően lágy a fárasztásokhoz. Véleményem szerint ez pontosan így van, az a néhány halvesztés, amit tapasztaltam a nem megfelelő horogválasztásnak tudható be.

Az orsón beállított fék nemigen szólalt meg, tökéletesen felőrölte a halak erejét. Sikerült nagyobb méretű halakat is horogra csalni, azokkal sem volt gond, állta a sarat. Nagy megelégedéssel használom ezt a botot, ami minden általam felállított lécet megugrott, mindamellett a gyártó odafigyelt a designra is, ami azért szintén nem hátrány.

Az első komolyabb megmérettetése egy baráti horgászversenyen volt Zsennyén, ahol két négyórás fordulóban összesen 133db halat fogtam vele mindenféle gond nélkül. Ez volt az a horgászat, ahol igazán beleszerettem a botba és annak tulajdonságaiba. Azóta gyakorlatilag csak akkor veszek elő másik botot is, ha esetleg 60méter fölé kell menni távolságban.

Akkor előkerül az igazi nagyágyú a 3,90+ Essential Feeder Distance, de erről egy másik cikkben bővebben fogok írni.

Essential Method és Distance

 

Versenyre hangolva

 

Összességében azt kell mondanom, hogy nagyon jó választás volt ez a horgászbot. Minden tulajdonsága method horgászatra van kiélesítve, élmény vele a fárasztás, megfelelő orsóval tökéletes párt alkotva tud segíteni minket versenyszituációban vagy egy hétköznapi élménypecán. Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, aki szereti a rövid és közepes távú methodozást.

Mindenkinek görbüljön!

Üdvözlettel: Czibók Ádám

Akciós ajánlataink: