Szűrés

TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Segíthetünk?  +36303370282 | info@tacklebait.hu

Horgok

A horgászatban csupán néhány olyan termék van, amely módszerről függetlenül minden esetben megtalálható. Ilyen többek között a horog is! A TACKLEBAIT kínálatában számos horog típus és változat megtalálható. 

A békés halakhoz fejlesztett feeder, bojlis, keszeges és pontyozó horgokon kívül, a ragadozóhalak szerelmesei is megtalálják a számításaikat! A műcsalikhoz való pergető-offset horgok is nagy választékban vannak jelen a kínálatunkban. Természetesen az élőcsalival történő horgászathoz nélkülözhetetlen kettes és hármashorgok sem hiányozhatnak a palettánkról. Az előkötött horgokból is széles választék várja ezt a kényelmes és praktikus megoldást kedvelőket!

Tovább

Milyen horgot vegyünk?

A horgok rengeteg stílusa és formája alakult ki az idők folyamán. Ezek megismerésére érdemes egy kis időt szánni, mert ha ezekkel tisztában vagyunk, akkor jobban tudjuk, mire is van szükségünk, mit is akarunk keresni és vásárolni a webshopban. Ha megvan az ismeretünk, megvettük hozzá a szükséges felszerelést, akkor közelebb vagyunk a horgászati élményünk javításához, a fogási arány növeléséhez.

A horgokról részletesebben… Ahogy kisiskolás korunkban a rovar részeit soroltuk (fej, tor, potroh), sokan úgy mondanánk ma nagy magabiztossággal a horog részeit: hegy, szakáll, szár, fül, öböl. Akik még nem, azoknak is épülésére válik elolvasni a következő sorokat! A horgok több fajtájáról fogok most szólni.

A név kötelez!

A horgászmódszerek fejlődésével a horgok kínálat is specializálódott, így születtek meg például a method horgok, és a kimondottan a „hair rig” szerelékhez készített horgok is. A „szakosodás” eredményeként a különböző bojlis hajszálelőke variációkhoz egyedi horog típusok érhetőek el (D-rig, Chod, Carp Rig, stb…). A pergető és offset horgok esetében is a különböző pergető stílusok is egyedi típusokat teremtettek, melyek nagymértékben segítik a megfelelő végszerelék összeállítását és ezzel jóval eredményesebbek is leszünk!

Barbed or barbless” ez itt a kérdés!

A szakáll neve nagyon kifejező, hiszen az alakja egy hátrafelé hajló tüske, és az a funkciója, hogy megakadályozza a horog kiszabadulását a hal szájából. Lehet szeretni vagy nem szeretni a szakállas horgot, de a hatékonysága megkérdőjelezhetetlen! Jelenleg a szabályváltozásoknak és az ezzel együtt megvalósuló innovációnak köszönhetően egyre nagyobb teret nyernek a szakáll nélküli típusok is! A halbarát irányzat miatt egyre többen válasszák a szakáll nélkülit, mert az kevesebb sérülést okoz a halaknak. És miért is okoznánk felesleges sérülést, ha ma már ez elkerülhető? Természetesen nem szabad pálcát törni a klasszikus szakállas horgokat használók feje felett, mindkét típusnak meg van a helye és a jogosultsága. Érdemes szétnézni a webáruházunkban, mert nálunk a választék folyamatosan bővül! Legyél akár a szakállmentes horog mellett, akár a szakállas horog zászlóvivője, nálunk mindent megtalálsz, amire csak szükséged lehet!

A méret lényeg, avagy a horog méretezés rejtelmei

Ha szeretnétek egy kicsit jobban belelátni a horgászat rejtelmeibe, érdekes és egyben hasznos is lehet olyan alapvető rendszerrel megismerkedni, hogy mi alapján működik a számozás, a méretezés. Kezdjük azzal, hogy nincs szabványosított méret, de a rend és a logika ebben is ott van. Minél nagyobb a szám, annál kisebb horgot jelöl. Viszonylag jól követhető számozás, de jó tudni, hogy különbség van az 1/0-s jig horog és az ugyanígy számozott pontyozó horog között. A méretezés márkánként is változhat, erre érdemes odafigyelni!

Hasznos infók horoghegyekről és szempontokról

Mint tudjuk, a horgok típusát és funkcióját jellemzően a formájuk határozza meg. Értelemszerűen a hegy az, aminek az „akadást” köszönhetjük. Többfajta hegy közül válogathatunk, aszerint válasszunk, hogy mit is szeretnénk kifogni. Mint említettem, manapság a gyártók és tervezők etikus szempontokat is figyelembe vesznek. Aki a tűhegyre szavaz, az egy kíméletes, halbarát hegy mellett teszi le a voksát, mert ez a fajta csak minimális sérülést okoz. Aki lándzsahegyet vásárol, az az elterjedt megoldást használja. A legkülönbözőbb módszerekkel kompatibilis, sőt a halak sem szenvednek feleslegesen. Az élezés is gyerekjáték. A hengeres hegyet választók is tiszta lelkiismerettel horgászhatnak, ez is halbarát megoldás. A karomhegyről tudni kell, hogy megvan a maga előnye és a hátránya is. Könnyen átvágja a puha szájú halak száját, onnan kimozdulni sem fog. Ez nagyszerű, de azzal jár, hogy a keményebb szájú halaknál nehezebb lesz a horog beültetése. A végére hagytam a legkevésbé halbarát, ám a legélesebb hegyfajtát, a késélhegyet. Már a neve tökéletesen leírja, hogy éles, mint egy kétélű kés. Ez okozza a legnagyobb sérüléseket a halaknak. Most már ezeket meggondolva tudatosabban, szempontokat figyelembe véve (vagy figyelmen kívül hagyva) tudsz vásárolni. Gyere, és nézz szét a webáruházunkban! Válogass kedvedre!

Szemfülesnek áll a világ!

Nem azért került a szemről szóló rész az írás végére, mert bármivel is jelentéktelenebb lenne, mint az eddig tárgyalt horoghegyek fajtái! A tökéletes szem kiválasztását legalább olyan komolyan kell venni, mint a korábban felsorolt szempontokat! Mivel jól tudjuk, hogy az ördög a részletekben rejlik. Hazánkban a leginkább ismert az egyszerű karikás horogszem. Nemhiába olyan népszerű: gyerekjáték a zsinóron való átfűzés, és sok különböző csomóval kombinálható. Aki nagyobb méretű halakat szeretne fogni, annak forrasztott fület érdemes használnia. A leforrasztott fül ebben az esetben igen hasznos lehet. Ezzel meg lehet akadályozni, hogy a fárasztás alatt nehogy kihajoljon vagy eltörjön a horog. A fül egy másik aspektusból is kiemelt fontosságú! Hogy pontosan ez mit jelent? Lássuk! A horogszem állása a kötéshez használt zsinórtól is függ! A fonott damil esetében a fül a horoghegy felé, míg a monofil zsinórnál kifelé hajlik! Ez miért fontos? A horog „állása” nagyon nem mindegy, így a fül állása segíti a tökéletes pozíció elérését. A bojlis horgok esetében a befelé dőlő horogszem önmagában ellátja a „kicker” vagy a befordító szerepkört is.

A lapkás horgok!

A lapkás horgok jellemzően a finomszerelékes horgászok eszközei, korábban ez nem mindig volt így. Miért van ez? A lapka látja el ennél a típusnál a kötés megütköztetését, de a lényeg nem ez, hanem hogy a zsinór a horogszárral egy síkban van és így a horog „nem áll el”, ami a halak számára nem zavaró. A horoglapka mérete és kialakítása kulcskérdés, mivel a megfelelő zsinórméretet kell választani, mert a se túl vékony és se túl vastag sem jó.

Ennyi érdekes és jól hasznosítható infó után ki ne kapott volna kedvet az otthona kényelméből körülnézni a TACKLEBAIT webshopban? Kellemes nézegetést és válogatást, éljen a horgászat!

Tovább