Szűrés

TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Segíthetünk?  +36303370282 | info@tacklebait.hu

Zsinórok

Hosszú utat járt be a horgászzsinórok fejlődése, ha az aktuális szinten vesszük alapul. Gyakorlatilag űrtechnológia, ami a damilgyártási eljárások esetében tapasztalható. A horgászmódszerek fejlődésével egyre nagyobb igény merült a specifikus paraméterekkel rendelkező zsinórokra. Ennek köszönhetően nálunk is minden egyes horgászmódszerhez megtaláljátok a megfelelő damilt, legyen szó akár a feeder, bojlis, pergető, match, harcsás vagy akár a különböző előtét és előkezsinórokról. Milyen zsinórt válasszak? A kérdés jogos! Lehetőség szerint a döntés során vegyük figyelembe a célhalak méretét, a horgászmódszert, a horgászvizet. A TACKLEBAIT palettáján természetesen a fonott és a monofil, illetve a speciális anyagból készült zsinórok is helyet kaptak.

Tovább

Sokan nem fordítanak kellő figyelmet a zsinórra, pedig ha belegondolunk, ez az a kapcsolat, ami nélkül elképzelhetetlen a halfogás. Milyen márkára tegyem le a voksot? A zsinórok esetében vannak a nagy múltú gyártók és a bevált típusok, amelyek már évek óta stabil csillagok a damilok egén, így ezekkel nagyon nem lehet mellélőni. Azonban az újvonalas gyártók termékeit sem szabad figyelmen kívül hagyni! A TACKLEBAIT-nél a piacon fellelhető összes típus és jelentősebb márkák megtalálhatóak, a lehető legszélesebb választékban!

Lássunk néhány fontosabb kérdést, ami az egyes zsinór választásnál felmerülhet... Pár rövid gondolat a monofil zsinórokról! A monofil damilok egy rendkívül komplex kémiai folyamatok eredménye, felesleges belemenni a részletekbe, mert senkit nem szeretnénk untatni egy kémiai tanulmánnyal. A lényeg, hogy a monofil damilok főbb tulajdonságai a szakítószilárdság, a nyúlás, a csomótűrés, a süllyedés vagy a lebegés és a szín, mind-mind összefügg azzal, hogy milyen folyamatok zajlottak le a végtermék gyárátás során. A kémiai ipar fejlődésével a monofil zsinór gyártás is óriási fejlődésnek indult, aminek köszönhetően a jelenleg elérhető damilok hihetetlen paraméterekkel rendelkeznek. Mi szól a monofil zsinórok ellen? Jó, ha tudjuk, hogy gyorsabban öregedik, mint a fonott, az UV-sugarak is ártanak neki. A csavarodás és a nyúlás rontják a szakítószilárdságát. Mi szól a monofil zsinórok mellett? Olcsóbb, egyszerűbb használni, könnyebb kötni!

Ki lehet az a közeli rokon, aki sok szempontból megegyezik a monofil zsinórral, de mégis más? A válasz természetesen a FLUOROCARBON! Az ilyen típusú zsinórok felhasználási köre minden túlzás nélkül a legnagyobb, mert szinte minden horgászmódszernél megtalálhatjuk, legyen szó bojlis, feeder, pergető, harcsás vagy akár tengeri horgászatról! Mi ennek az oka? A választ a fizikai paramétereiben kell keresni! A fluorocarbon anyagnak az a nagyszerű tulajdonsága, hogy az ebből készült zsinór láthatatlan a halak előtt. A fény ugyanis úgy törik meg a zsinóron, hogy a tiszta vízben élő halak nem érzékelik. 

A zsinórpaic másik nagy szegmense a fonott zsinór! A gyártás technológia némileg más, annyira nem kémiai, de itt sem hiányozhat, mivel a fonatok részét alkotó szálak bizony az előző iparág termékei. A fonott zsinóroknak több fajtája is van: választhatsz körszövöttet, vagy oválisat, bevonatosat, vagy bevonat nélkülit. Manapság a legnépszerűbb a körszövött fonott zsinór. Akinek fontos, hogy víztaszító legyen a zsinórja, az a bevonatos mellett fog dönteni. A gyártók leginkább 4-szeres és 8-szoros szövésű fonott zsinórt gyártanak, de az igényekre válaszolva megjelentek a több szálból kialakított zsinórok is. A fonott zsinór főbb tulajdonságairól néhány rövid gondolat! A fonott zsinórok vastagsága – gyakorlatilag vékonysága – arányos az előállítás bonyolultságával, és így az árával is. A vékonyabb fonott zsinórok ára bizony magasabb a vastagabbakénál. Hosszan sorolhatnánk az előnyeit a monofil zsinórokkal szemben: lassabban öregszik, a szakítószilárdsága is jóval nagyobb, és csak minimálisan nyúlik, ami öröm a nagy távolságra horgászóknak, mert ez bevágáskor hasznos lehet. A fonott zsinórnak is megvannak a maga korlátai, nagyszerű tulajdonságainak határai. A fonott zsinóron kívül pár méternyi monofil alátét meglétére is érdemes odafigyelni, mert ha a dob nincs gumizva, akkor a fémes felületen megcsúszhat. Szakítószilárdságából veszít a kötéssel. A pergetők a not a knot kapcsot használják ennek a problémának a kiküszöbölésére. Erre a pergetőknek és a pontyhorgászoknak a csomó nélküli megoldások a válasza. 

Milyen fonott zsinórt válasszak a pergetéshez? Érdemes minél több szálból font zsinórt választanod, mert a zsinór felülete így egyenletesebb. Ha legalább 8 szálból fonták a zsinórod, pontosabban és messzebbre tudod dobni. Ha szeretsz mindent szemmel tartani, a zsinórok közül válaszd a sárga színűt, netán a fehéret. Ezt könnyebben tudod követni. Ha a zsinór láthatatlanná tétele fontos számodra, akkor a te színed a sötétzöld. Ezt a rejtőszínt használva a zsinórodat nem fogják észrevenni a halak. Választhatsz bevonatos, vagy bevonat nélküli zsinórt, de a felületkezelt zsinórok előnye, hogy könnyebben lehet őket dobni, és nem vizezik össze feleslegesen a horgászbot gyűrűit.

Hogyan kell megkötni a fonott zsinórt? Nem kell megijedni, több jó válasz is van. A pontyhorgászoknak a legkönnyebb: füles horgot kötnek a fonott előkezsinórra, és kész is! Ha forgókapcsot kötnénk a zsinórra, akkor a clinch csomóval könnyen megoldhatjuk, ha előkezsinórt, akkor az Albright-csomót érdemes kötni. De használhatunk "uni to uni" csomót is, ha fonott zsinórt vagy dobóelőkét kötnénk össze monofil főzsinórral vagy fluorocarbon előkével.

Hogyan kell megkötni a fonott zsinórt? Nem kell megijedni, több jó válasz is van. A pontyhorgászoknak a legkönnyebb: füles horgot kötnek a fonott előkezsinórra, és kész is! Ha forgókapcsot kötnénk a zsinórra, akkor a clinch csomóval könnyen megoldhatjuk, ha előkezsinórt, akkor az Albright-csomót érdemes kötni. De használhatunk uni to uni csomót is, ha fonott zsinórt vagy dobóelőkét kötnénk össze monofil főzsinórral vagy fluorkarbon előkével.

A zsinór választás az óriási kínálatnak köszönhetően nem egyszerű, viszont ha tudatosan keressük a számunkra megfelelő típust, akkor az óriási kínálat mégis előnyt jelent! Gyere és nézz körül a TACKLEBAIT ZSINÓR kategóriában és válassz a piac legjobb márkái közül, ahol mindent megtalálsz, amire csak szükséged lehet!

 

Tovább