TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Segíthetünk?  +36303370282 | info@tacklebait.hu

Blog

Garbolino Francia Tervezés 1945-től

2020.05.02 18:56
Garbolino Francia Tervezés 1945-től

 GarbolinoFishingA cég 2015-ös katalógusának jelmondata szabad fordításban:

 

„Garbolino, jelen van a pályán!”

Igen, jelen van Európában több mint 70 éve, a világjáró és gyakran világverő versenyhorgászaink által jelen volt Magyarországon régebben is, majd a közelmúltban hol intenzíven, hol mérsékelten, de újra beszivárgott a verseny és a hétköznapi horgászok tudatába és kelléktárába is.

Ezt a terjedést szeretnénk elősegíteni azzal, hogy megmutatjuk milyen termékeket használunk, mi az, amit jó szívvel ajánlani tudunk kipróbálásra, bízva abban, hogy sokatok megtalálja azt az eszközt, aminek használatában örömét leli. A bemutatásra kerülnek úszós és feeder, verseny és hétköznapi horgászatra szánt felszerelések is. Lesznek „unalmasabb” száraztesztek, és élményekben-halakban gazdag bemutatók is.

Elsőként nézzük meg honnan indult, min ment keresztül és hol tart most Európa egyik meghatározó horgász brandje a Garbolino.

 

Egy kis történelmi áttekintés

1945 - Henri Garbolino közvetlenül a II. világháború végét követően megalapította a vállalatot, amely kezdetben fémgyártással foglalkozott. Párizs közvetlen közelében lévő, a kort meghaladóan modern gyártóüzemükben fémötvözetekből horgászbotokat gyártottak, amelyek éles ellentétben álltak az akkor elterjedt típusokkal.

1957 – A vállalat terjeszkedése folyamatos volt, a termékek egyre szélesebb körben terjedtek, az innovációk száma nőtt.

1960 – az év, ami majd két évtizedekre meghatározta a vállalat fejlődését. A márka elsőként dobja piacra új, üvegszálas termékeit. A Garbolino volt az egyik első bot gyártó, aki az üvegszálat mint alapanyagot bevezette a gyártási folyamatába. Az elemi üvegszálak műgyantába ágyazásával a korábbi anyagoknál lényegesebb erősebb, rugalmasabb, ám ennek ellenére könnyebb alapanyag született a horgászbotok gyártásához.

1965 - A vállalat befejezte a fémötvözet mint horgászbot alapanyag használatát, kizárólag az üvegszál felé fordult. A kutatás-fejlesztés eredményei alapján megkezdték az üveggyanta laminátumok gyártását, ami az üvegszövetből készített csőbotok alapanyaga lett. Az üvegszövet paplant több rétegben, vékonyodó acél tüskékre tekerték, és műgyantával itatták át, ezzel bevezették a tulajdonképp mai napig használt botgyártási technológiát. Az így készített botok egyre hosszabbak és könnyebbek lettek úgy, hogy az előnyös tulajdonságaikat megtartották.

1974 - Henri Garbolino, a vállalat alapítója visszavonult, eladta részvényeit a Viellard Migeon et Companie-nek (VMC), aki már akkoriban is a horogpiac egyik legnagyobb termelője volt. Az új részvényes belépésével még több forrás, pénzügyi tőke állt a fejlesztés rendelkezésére.

1977 - az üvegszövet minél eredményesebb felhasználása mellett folyamatos volt a kísérletezés más alapanyagokkal. A cél egyértelmű volt: minél erősebb és minél könnyebb botok építése. 1977-ben a Garbolino kínálatában is megjelentek a karbonszövet felhasználásával készített bottestek. A karbon minden fontos paraméterében felülmúlta az üvegszálas termékeket, egy kivétellel: ütésekkel szembeni ellenállása a karbonnak gyengébb.

A sikeres 70-es évek után a 80-as évek eleje a vállalt számára nagyon nehéz volt. A számos innováció ellenére nem tudtak versenyezni a Távol Keleti gyárak áraival. Válságos évek jöttek. A gyárnak 183-ról 75-re kell csökkentenie a dolgozói létszámot. Bár továbbra is a horgászati cikkek gyártása a fő tevékenység, kihasználva a carbon technológiába meglévő jártasságukat más sportszereket is építettek. Csónakok, kenuk szörfdeszkák, árbócok, teniszütőkeretek, evezők…

1988 – Az áttörést egy új technológiai folyamat hozta meg, Paul-Henri Viellard vezérigazgatósága idején. Lehetővé vált a szénszálak összefűzése automatizált, számítógépesített rendszeren keresztül. Az új, számítógéppel vezérelt rendszer optimalizálta a gyártási folyamatot, hihetetlenül erős és tartós karbon csöveket létrehozva. A vállalatot ismét innovátornak tekintették a karbon csövek gyártásában.

90-es években a Garbolino már 100 embert foglalkoztat, és évente több mint 60 tonna karbon kompozit anyagot használ fel! A márka aktív részvevője a versenyhorgászatnak és Európa egyik vezető horgászcikk gyártójává válik. (25% -os exportforgalommal). Az évtized végére a Garbolino a kiemelkedő rakósbot gyártók közé tartozott, és már 16 m hosszig gyártottak botokat. Új telephelyek nyíltak és a karbon csövek gyártása Európában maradt, versenyben a Távol Keleten gyártó-gyártató riválisokkal.

Érdekességképpen jó tudni, hogy a Garbolino által gyártott karbon paplan volt az alapanyaga 1991-ben Gérard D’Aboville felszereléseinek (csónak és evezők) amivel keresztül evezte a csendes óceánt, majd 2004-ben Emmanuel Coindre is Garbolino technikát használt az atlanti óceán kézi erővel történő átszelésénél.

2007 – Egy jelentős mérföldkő. A vezérigazgatóság úgy döntött szétválasztja a termelési és disztribúciós tevékenységeit.  A fejlesztésre és termelésre megalapítják a Vitech Composites-ot, a marketing és kereskedelmi feladatokra pedig a Garbolino Europe-ot.

2012 - Arnaud Van Robais, a Sert cégcsoport (meghatározó szereplő a horgászati – Sakura, Prowess, Sert és vadászati – Remington, Blaser - piacon) tulajdonosa megvásárolja a Garbolino Europe céget és összevonja a horgászpiaci tevékenységét a Bordeaux közelében fekvő Blanquefortban. Ez által egy újabb lökést kap a már méltán ismert és elismert márka európai terjedése.

 

Napjainkban a Garbolino továbbra is élen jár a botgyártásban, köszönhetően a sokéves tapasztalatnak és azoknak a mérnököknek, horgász versenyzőknek, akik azért dolgoznak, hogy a nagyközönség számára minél használhatóbb, innovatív termékekkel szolgáljanak. Kielégítik a versenyhorgászok különleges igényeit, de a „hétköznapi” horgászok is megtalálhatják a megfelelő eszközöket a cég kínálatában.

A termékpalettán fenn van a finomszerelékes módszerek szinte minden felszerelése és kiegészítője, a light keszegezéstől a keményebb potyozásig, úszós és fenekezős technikákhoz egyaránt.

Franciaországi gyárban történik a teljes termelés 40 %-a, így a prémium termékeik a mai napig Európában készülnek. Az alacsonyabb kategóriájú termékeiket a többi márkához hasonlóan a Távol Keleten gyárttatják, francia tervezés és irányítás mellett.

A töretlen fejlődést az biztosítja, hogy számos európai versenyhorgásszal dolgoznak együtt, akik sokéves tapasztalatukkal és kiváló eredményeikkel járulnak hozzá a márka sikeréhez.  

A teljesség igénye nélkül:

Stéphane Pottelet: 1973-as születésű, 1989 óta versenyző francia horgász számos hazai és nemzetközi kiemelkedő eredménnyel. 2016 óta dolgozik együtt a Garbolinoval. Főbb erdményei:

             

 • Kétszeres csapat világbajnok 2004 (Willebroekben Belgium) és 2019 (Novi Sad Szerbia)
 • 2009-ben és 2013-ban csapat világbajnoki 2. helyezett
 • 2011-ben csapat Európa bajnok
 • 2006-ban és 2019-ben csapat európa bajnoki 2. helyezett
 • 2010, 2014 Francia bajnok
 • 2014, 2016 Francia klubcsapat bajnok

 

 

 

 

Diego Da Silva: hosszú évek óta a francia horgász versenysport meghatározó alakja, a francia nemzeti versenycsapat egyik vezéregyénisége. Aktívan részt vesz a  termékfejlesztésben, minden apró részletre figyelve.  Főbb eredményei:

 • Kétszeres csapat világbajnok 2004 (Willebroekben Belgium) és 2019 (Novi Sad Szerbia)
 • Csapat világbajnoki 2. helyezett 1998, 2001, 2009-ben
 • egyéni Európa bajnok 2000-ben
 • 1995, 1998, 2000 Francia bajnok
 • 2001, 2004, 2006, 2012 Francia klubcsapat bajnok

 

                           

 

Források:

https://www.vitechcomposites.com/

https://www.facebook.com/garbolinoeurope/

https://www.garbolino.fr/