TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Segíthetünk?  +36303370282 | info@tacklebait.hu

Blog

Legyél TE a napijegyes tavak királya! Az etetőanyag és a csali

Fordán Krisztián
2021.03.30 14:50
Legyél TE a napijegyes tavak királya! Az etetőanyag és a csali

Legyél TE a napijegyes tavak királya!
Az etetőanyag és a csali


A horgászok legféltettebb titka vajon mi lehet? A válasz egyértelmű: az etetőanyag és a csali! Sokan ezt a két dolgot túlmisztifikálják, többet gondolnak mögé, mint amit ott rejlik! Sokan meglepődnének, ha tudnák, hogy az élversenyzők milyen egyszerű megoldásokat alkalmaznak, akár versenykörülmények között is. Sokak által a „csodaszernek” vélt etetőanyagok mit sem érnek, ha nem tudjuk, hogyan kell használni! És valószínűleg ebben rejlik a siker kulcsa!

A bevezető sorok alapján döntöttem el, hogy a jelenleg az egyik legdivatosabb etetőanyag típus, a mikropelletek köré szövőm a mondandómat! Miért? A válasz evidens, mert ennél az etetőanyag típusnál lehet a legegyszerűbben, a tökéletes állagot elérni, ami kulcsfontosságú kérdés! A mikropelletek mellett szól, továbbá az is, hogy számos különböző márka terméke is elérhető, így változatos felhozatal közül lehet választani. Külön ki kell emelni a „pelletboxos” kivitelt, ami még tovább egyszerűsíti a dolgunkat. 

Hogyan használjuk a mikropelletet?

Ez esetben nincs más teendőnk, csupán szóról szóra és lépésről lépésre betartani a gyártó utasításait! Térjünk azonban vissza a zacskós vagy a kimért mikropelletek feláztatásához. Egyetlen egy szabályt kell betartani, aminek a lényege a következő. Az áztatás ideje megegyezik a pellet átmérőjével, magyarul a 2 mm mikropelleteket 2 percig áztatjuk, majd leöntjük róla a vizet és végül nagyjából negyed órát pihentetjük. Ezt követően kapjuk meg a tökéletes állagot. 

Panírozzunk? Panírozzunk!

Ismerős lehet a pellet panírozás, ez egy igen hasznos trükk, amit jellemzően két okból szokás használni: az egyik, hogy fokozzuk a pellet hatékonyságát, a másik opció nem más, mint egy menekülőút, amikor „véletlenül” túl sokáig áztatjuk a pelletet és ezáltal nedvesebbek maradnak a pelletszemek. Ilyenkor némi száraz etetőanyaggal korrigálni tudjuk a hibát. A panírozáshoz tetszőleges típusú száraz etetőanyagot használhatunk, amelynek mennyisége maximum a pelletek 10%-a, ezzel már a kívánt hatást bőven el tudjuk érni. A lényeg, hogy finom szemcsés legyen a panír alap, legyen szó egy jó halas, vagy a kukoricás alapú etetőanyagról. A fent leírt szabályok betartása mellett beáztatott pelletek esetében már csak egy dologra kell figyelni: óvni kell a kiszáradástól, ezért mindig fedjük le! Igény szerint nedves kézzel „keverjük át” a pelleteket a megfelelő állag fenntartása érdekében.

Elérkeztünk a második fejezethez a horogcsalikhoz! Ezt a témát rendkívül tudományosan is lehetne tárgyalni, de senkit sem akarok untatni, sem tévútra vinni. Szerintem 3+1 főszabály létezik, amely alapján kiválasztom csalit! 

  1. Az első és legfontosabb a horog és a csali mérete: mindig legyen arányos, kerüljük a túl nagy csalikat! 
  2. Második a felhajtóerő kérdése. Előszőr a wafters jellegű csalikkal próbálkozzunk, mivel ezt a fajta horogcsalit lehet a legegyszerűbben és az esetek nagy részében eredményesen használni. Nagy kedvenc a pop up, azonban itt már játszani kell a horog és a csalitüske méretével (pontosabban a súlyával), ami nem bonyolult, de a horgászok nagy része ezt sokszor figyelmen kívül hagyja, aminek nem lesz jó vége. Egy szónak is száz a vége, WAFTERS! 
  3. Zárásként a színekkel is foglalkozni kell! De vajon melyik lesz a nyerő árnyalat? Általánosságban három vagy négy szín az, amit a legtöbben használnak ezek a citrom, a narancs, a fehér és pink. Én azt gondolom, hogy ennyi bőven elég, aztán az élet eldönti, hogy melyiket fogja elhúzni. 

+1: Lenne egy negyedik opció, amely legtöbbször a horgászoknak szól ez a csaliillat. Ez esetben nem árt egy kis nyomozói munka, hogy az adott vízen mi a sláger aroma. Véleményem szerint az ízvilága kérdése meg se közelíti az első három szempont fontosságát! 

Azoknak, akik a fent leírtak elolvasását követően még hiányérzettel küzdenek, számukra továbbra csak azt tudom mondani, HOGY IGAZÁN NAGY CSODA NINCS, CSUPÁN ANNYI, HOGY ISMERNI KELL AZ ÁLTALUNK ALKALMAZOTT ETETŐANYAG ÉS A CSALI „MŰKÖDÉSÉT”, MINDEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT. 

A mostani fejezetben érintett „főszabályok” betartásával egy nagyon jól működő, fogós etetőanyag és csali rendszert kaphatunk, amivel valószínűleg a legtöbb intenzíven telepített vízen szép fogásaink lesznek. Azzal a gondolattal zárom a soraimat, amivel elkezdtem: itt nincs semmi titok, csupán tudnod kell használni és TE leszel a napijegyes tavak KIRÁLYA!