TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Segíthetünk?  +36303370282 | info@tacklebait.hu

Blog

Last Dance, avagy vannak dolgok, ami nélkül lehet horgászni, de nem érdemes…

Fordán Krisztián
2021.04.19 17:21
Last Dance, avagy vannak dolgok, ami nélkül lehet horgászni, de nem érdemes…

Legyél Te a napijegyes tavak királya!

Last Dance, avagy vannak dolgok, ami nélkül lehet horgászni, de nem érdemes…

Elérkeztünk a sorozatunk utolsó részéhez, nagy utat jártunk be, és ezzel együtt sok területet érintettünk az előző három epizódban. Szentül hiszem, hogy a nap végére biztos „halszagú” lesz a keze annak, aki a leírtakat megfogadva, azokat alkalmazva ül le egy „napijegyes” tó partjára pecázni. Egy szó, mint száz halban gazdag horgászatok várnak Rád, ha velünk tartasz! Természetesen minden lapot nem játszottam ki, így maradt lőpor a fináléra is! De mielőtt belekezdek ismételjünk át egy fontos dolgot, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy megértsük a method működését! Szinte minden alkalommal megjegyeztem, hogy a method egy rendszer, egy kirakós, ahol minden egyes darabnak fontos szerepe van, hogy végül egészben és egyben lássuk a képet! Természetesen, mint egy szervezetben itt is vannak „létfontosságú” elemek, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne a dolog! Viszont, mint egy jó szimfonikus zenekar esetében, akkor fog jól szólni a muzsika, ha minden és mindenki a helyén van.

A fenti példát alapul véve, vegyük sorba azt, hogy melyek azok a felszerelések, amelyek nélkül lehet, de hosszú távon nem érdemes methodozni!

Az első és a legfontosabb dolog számomra az előbb említett csoporton belül a halvédelmi eszközök. Hogy pontosan mire is gondolok? Mielőtt választ adok, egy rövid történetet osztanék meg Veled!

Halvédelmi eszközök

Ismerős lesz a sztori és tanulságos. Képzeljünk el egy napijegyes tavat! Nagyon sokszor, sőt már túlságosan is sokszor láttam, hogy néhányan azon felbuzdulva, hogy megvették a napijegyüket azt gondolják, hogy a kifogott halakkal szinte „mindent” megtehetnek. Nem akarok az erkölcs és a szabályok bajnokaként tündökölni, de nagyon feldühít amikor azt látom, hogy egyesek szebben panírozzák a pontyot a kavicson, mint azt IGLO KAPITÁNY teszi az északi tonhal filével. Remélem sokak nevében szólok most! Sokan nem is gondolnák, hogy mennyi munka van egy halastó esetében, mennyi áldozatot kell hoznia tógazdának, hogy Te jól érezhesd magad a parton! Természetesen ez nem a túlzásba vitt „Catch and Release” filozófia, de a kifogott hal számára, ha nem a konyhára dolgozunk, igen is meg kell adni a tiszteletet! És elérkeztünk a halkímélő eszközök alfájához a pontymatrachoz! Ez esetben egy dolgot tudok mondani, a legegyszerűbb típus is jobb, mint a semmi! A következő fontos eszköz, amit hajlamosak vagyunk az elején elmismásolni, az a megfelelő merítőfej és nyél! Nagyon, nagyon fontos dolog! Mivel a tervek szerint a cikksorozatban leírtak alapján sok halat fogunk fogni, így igen is érdemes egy jó és használható típusra beruházni! Nem kell megijedni, egy kellően „profi”, tartós merítőnyél és fej kombót már 10 000 Forint alatt meg tudunk venni! Az utolsó és egyben a legkisebb tétel a sorban a horogszabadító „célszerszám”. Tapasztalatból mondom, hogy ez sokszor minket véd, nem is annyira a halakat. Mert aki már látott a hüvelyk- vagy a mutatóujjba ékelődött horgot az kétszer is meggondolja, hogy hova és mikor nyúl! A GURU direkt a methodozáshoz fejlesztett horogszabadítója egy zseniális termék, amit csak ajánlani tudok. Pofonegyszerű a használata és ami még fontosabb nagyon biztonságos. Nem csak a halakat óvjuk a használatával, hanem magunkra sem leszünk veszélyesek.

Horgászbot védelem

Az második részben körül jártuk a horgászbot és orsó kérdéskört, amely alapján sikerült is egy egész jó párost találni. Viszont, ha már sikerült választás fontos, hogy vigyázzunk is rá! Sokan meglepődnek, de a horgászbotok 99%-ban a nem megfelelő szállítás során sérülnek meg. ezért is fontos erre a dologra is kellő figyelmet szentelni. És itt nem kell nagy dologra gondolni, elég egy jó botpánt is, ami már kellő védelmet tud nyújtani. Természetesen a legjobb egy méretben megfelelő botzsák, de enélkül még lehet horgászni! A botvédelem másik értelmét is vizsgálni kell a method vonatkozásában. Ez pedig a sokszor nagyon durva, úgynevezett „bot lopós” kapások esete. Szerencsére számos olyan típusú bottartó fej áll rendelkezésre, ami az esetek nagy részében megszűri a „volt botunk, nincs botunk” szituáció kialakulását, de azt javaslom őrizetlenül ne hagyjuk a felszerelésünket, mert az ördög és Murphy sosem alszik!

Kényelmi eszközök

Végezetül essen pár szó a vízparti kényelemről és praktikumról is! Talán itt tapasztalhatjuk meg a legnagyobb fejlődést, aminek köszönhetően számos különböző horgászszék közül tudunk választani! Hol van már a Diszperzites vödrös korszak, ami egyben tároló és ülő alkalmatosság is volt? Viccet félretéve, egy horgászfotel nagyon hasznos és nem mellékesen kényelmes tud lenni. A különböző praktikus dobozok és tárolók használatától egyértelműen nem leszünk jobb horgászok, de a tudatosság kialakulásában a segítségünkre lehet, amely viszont már „hoz a konyhára”!

A mesterkurzus zárásaként egy utolsó gondolatot megosztok Veled! Azt gondolom, hogy a method minden idők legnépszerűbb horgászmódszere volt/van/lesz, így azt megjósolni, hogy a fejlődés hova fog vezetni megjósolni nem lehet. Valószínűleg olyan gyökeres nagy újdonsággal nem fogunk találkozni, mivel az alapok dogmatikusak, a működés lényege egyszerű és ettől sikeres is. Viszont a részletek finomítása igen is előrébb viszik a method evolúciót vagy a revolúciót ez nézőpont kérdése.

A legyél Te a napijegyes tavak method királya és legyél Te is részese a method forradalomnak! Egy dolgot meg tudok ígérni, nálunk a TACKLEBAIT-nél ehhez mindent megtalálsz! Gyere, tarts Velünk!