Rácponty magyar módra
A halételek igazán népszerűek a magyar konyhában. Egészségesek és változatosan elkészíthetőek. Süthetjük, főzhetjük, különböző fűszerekkel variálhatjuk. Régen a halételek fogyasztásának a böjtök idején volt különösen nagy jelentősége. Aztán a karácsonyi időszak alkalmával lett népszerűbb a halfogyasztás. Mostani blogunkban a rácponty receptet szeretnénk megosztani veletek.
Rácponty:
Többféle elkészítési módja ismert, ahogy mondani szokták ahány ház annyi szokás. Most a legközkedveltebb receptet ajánljuk figyelmetekbe.
Hozzávalók:
1 kg ponty filé beirdalva
2 fej vöröshagyma
Egy kis füstölt szalonna
2 szelet kolozsvári szalonna
3 evőkanál liszt,
500g tejfel
5 db paradicsom
3 TV paprika
850g krumpli
3 gerezd fokhagyma
zsír, só, édes porpapika, bors, ízlés szerint kis csípős paprika
A burgonyát meghámozzuk, majd hajszálvékonyra szeleteljük. A hagymát megpucoljuk, félkarikákra vágjuk. A paprikát és paradicsomot lecsóhoz feldaraboljuk. Zsíron kisütjük a füstölt szalonnát majd üvegesre dinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát és gyors lecsó alapot főzünk. Nem kell készre főzni, a sütőben úgyis tovább puhul majd minden. Ha kész, ízlés szerint fűszerezzük, félretesszük.
A pontyfiléket Cuda Halpikkelyezővel megtisztítjuk, utána 2 milliméterenként beirdaljuk, Delphin Yapan Filéző késel, amivel nagyon szép szeleteket érhetünk el és hogy a szálkák se zavarjanak. Alaposan besózzuk a szeletek mindkét oldalát.
Közben a tejfölt kikeverjük a liszttel, fűszerpaprikával és a reszelt fokhagymával, valamint 1 teáskanál sóval.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy sütőedényt kizsírozunk az aljára tesszük a vékony krumpliszeleteket, majd arra jöhet a lecsó alap . Aztán halszeleteket lisztbe mártjuk, majd elfektetjük a lecsón úgy, hogy ne fedjék egymást. Megkenjük őket alaposan a fűszeres-fokhagymás tejföllel. Az egészet lefedjük alufóliával, és a sütőbe rakjuk
Sütőtől függően kb 30-35 percig sütjük fólia alatt, majd levesszük róla, aztán még 10 percig piritjuk. A szalonnából vékony szeleteket vágunk és egy serpenyőben kisütjük azokat. A rácpontyot sült szalonnával, frissen tálaljuk.
Horgász webshopunkban megtalálod a filézéshez szükséges minőségi késeket mint például a Delphin Yapan Filéző Kést. Vagy és más haltisztításhoz főzéshez használható kellékeket mint például a Haltisztitó Deszka Ajándék Outdoor Filézőkéssel mely praktikus megoldás minden konyhában. Keresd Webshopunkban!