TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Segíthetünk?  +36303370282 | info@tacklebait.hu

Blog

Téli tippek, avagy öltözködj alkalomhoz illően

Fordán Krisztián
2021.12.16 14:31
Téli tippek, avagy öltözködj alkalomhoz illően

Téli tippek, avagy öltözködj alkalomhoz illően

 

A késő őszi és téli időszakban is széles körben és nagy számban vannak még horgászok a vízparton. Ki a karácsonyi halfogás reményében, ki a „legyek a friss levegőn” felkiáltással, de számos sporttársnak az időjárás aktuális állapota csupán jelzés értékű. Ők azok, akik „ha esik, ha fúj”, nem számít semmi, ők télen-nyáron horgászbottal a kezükben űzik ezt a csodálatos sportot. Egy közös dolgot biztos fogunk találni, ami összeköti ezt a változatos kompániát, mégpedig, hogy mindenki valamilyen formában védekezik a hideg ellen. Az írásunk apropója talán az egyik legfontosabb elemét fogja tárgyalni első körben a „vízparti divatnak”, mégpedig a termocsizmákat.

A gumicsizma egy érdekes képződmény, számos sztereotípia alapja, az újkori népi folklór nélkülözhetetlen szereplője. Egy dologról viszont nem szabad megfeledkezni, mégpedig a gumicsizma praktikusságáról, amelynek köszönhetően – legyen szó vadászatról, horgászatról és természetesen a klasszikus felhasználási területről − nemigen lehet jobb opciót találni nála.

A technológiai fejlődés elérte ezt a lábbelit is, amelynek eredményét, pontosabban előnyeit már mi is élvezhetjük. Hol vannak már azok az „őskori gumiszörnyek”, amelyeket ha télen akartunk hordani, mindenféle házi praktikát és zokni sereget kellett bevetni! A gumicsizmát –bármi fura – a kémiának köszönhetjük, a vegyészeknek köszönhetően jelenleg már olyan anyagok érhetőek el, amelyek teljesen új helyzetet hoztak a gumicsizma világába. Lássunk is két ékes példát, hogy mit is érdemes a hideg évszakokban a lábunkon viselni, ha a vízparton tervezzük eltölteni a szabadidőnket!

Az egyik tippünk a Delphin által forgalmazott BRONTO termocsizma. A Bronto termocsizmát a Delphin fejlesztői három alapelv mentén formálták, amelynek köszönhetően számos tulajdonságában kiemelkedik a piac EVA-csizmái közül. Az első a maximális funkcionalitás volt. A második a nem megszokott kialakítás, amely figyelembe veszi az összes felhasználói igényt és a harmadik a magas felhasználói kényelem. A három elv közötti határok néha valóban minimálisak, és a legtöbb esetben átfedik egymást. De egy biztos, olyan modellt sikerült kifejleszteniük, amelynek ugyanaz az alapanyaga, de az első használat után rögtön észrevenni, hogy az anyag vastagságában különbözik a többi általánosan elérhető csizmától. A legtöbb modell hagyományos anyagot használ, beleértve a falvastagságot is. Miért van szükség erre? A válasz egyszerű! A falvastagság fokozza a hőszigetelő képességet, illetve a talp és boka részeken nagyobb merevséggel és ezáltal stabilitással bírnak ezek a modellek. Maga a csizma kissé szűkebb formájú, ami alacsonyabb hőszivárgást eredményez télen, de még kellemesebb sétát is biztosít! Ugyanakkor nem kell aggódni a fel- és levétel rosszabbodása miatt. Itt azokra az emberekre gondoltak, akiknek a csizmához nehezebb lehajolni. A sarok fölött van egy kiemelkedés, az úgynevezett „sarkantyú”, amelynek köszönhetően majd könnyen le lehet venni a csizmát. A belső filcbetét tökéletesen illeszkedik a belsejébe, és növeli a termikus és a felhasználói kényelmet. A talp mintázatának jellegzetes kiemelkedései garantálják a tökéletes tapadást bármilyen körülmények között. Ezenkívül az egyes kiemelkedések nagyon sűrű szerkezetűek, ami még jeges területeken is hozzájárul a stabilitáshoz. És miért is BRONTO? Inspirációként az őskori állatok szolgáltak, amelyeket tartósságuk, ellenállóságuk és kiváló alkalmazkodási képességük jellemzett. Ezért nevezték el ezt a modellt BRONTOnak, mert nem számít, ha kint – 40 °C-on van, erdőbe vagy horgászni megy. A Delphin BRONTO célja, hogy 100%-osan megóvja a lába kényelmét!

OUTDOOR EVA CSIZMA THERMO PLUS

Mielőtt belekezdek a száraz „műszaki paraméterek” felsorolásába, elmesélek egy rövid történetet. Én sokáig ódzkodtam a termocsizmáktól, meg úgy általában a gumicsizmáktól. Nehezek voltak, kényelmetlenek és még sorolhatnám naphosszat, hogy miért nem ápoltam szoros kapcsolatot velük. Általában különböző bakancsokkal oldottam meg a téli horgászatok esetében a lábbeli kérdését. Ez volt a helyzet és az álláspontom egészen addig, amíg nem találkoztam az OUTDOOR EVA termocsizmákkal. Annyit fontos megemlíteni, hogy három különböző típus létezik:

A lényeges eltérést a kivehető bélésben, pontosabban a hőtartó képességben találjuk, azonban változatonként a szárhosszúság is eltér. Külön pont jár azért is, hogy a fejlesztők gondoltak azokra is, akiknek sokszor okozott problémát a megfelelő lábbeli megtalálása. A magas rüszt, a kisebb lábdeformitás, a vastagabb boka sok esetben megnehezítette a kényelmes, meleg horgászcsizma beszerzését. Az OUTDOOR EVA csizmák esetében ez soha többet nem lesz probléma!

Visszatérve a személyes történethez, engem leginkább a pillekönnyű súly és az anyag minősége fogott meg, ami miatt a korábbi előítéleteimet sutba dobva adtam egy esélyt neki. Őszintén megmondom: nem bántam meg, szerintem ezt a csizmát receptre kellene felírni a horgászoknak!

Az OUTDOOR EVA termocsizmák esetében a titok az anyagban van, amely nem más mint az EVA. De mi is ez? Az etilén-vinil-acetát, más néven EVA, egy a guminál jóval rugalmasabb, könnyebb és erősebb anyag. Az előzőekben felsorolt plusz tulajdonságokon túl természetesen megfelel a kötelező elvárásoknak, amelyet egy mezei gumicsizma tud. Én azt gondolom, hogy leírni nem nagyon lehet, hogy az OUTDOOR EVA termocsizma mekkora „zsuga” is valójában! Azt javaslom: vedd kézbe és lépjél bele! El fogsz csodálkozni! A belső és egyébként kivehető bélésnek köszönhetően a POLAR változat akár -40 Celsius-fokos hidegben is helytáll.

A két termocsizma márka közül nehéz eldönteni, hogy melyik a jobb, mivel nagyon hasonló tulajdonságokkal bírnak. Aki a horgászat mellett például a ház körüli munka során is használni szeretné, ahol esetenként nagyobb fizikai terhelésnek van kitéve a csizma, azoknak a Delphin BRONTO lehet a nyerő, akik viszont tisztán csak horgászathoz keresnek egy kiváló termocsizmát, számukra az OUTDOOR EVA típusok lehetnek a jobb választások.

Zárásként egy gondolat azok számára, akik még nem tették le a voksukat a termocsizmák mellett. A hideg időszakban nagyon könnyen fel lehet fázni, ez a vízparton halmozottan érvényes, ezért kell kiemelt hangsúlyt fektetni a megfelelő öltözetre, így a lábbelikre is. Egy termocsizma ára még mindig kevesebb, mint amit egy megfázás után a gyógyszertárban elköltünk!