TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Segíthetünk?  +36303370282 | info@tacklebait.hu

Blog

A SPINNERBAIT a legjobb csukás műcsali???

Fordán Krisztián
2021.12.06 13:38
A SPINNERBAIT a legjobb csukás műcsali???

A SPINNERBAIT a legjobb csukás műcsali???

Oknyomozó jelleggel járunk utána annak a „legendának”, hogy valóban a spinnerbait a legjobb műcsali, ha csukázásról van szó! 

A felvetés apropója az, hogy segítséget nyújtsunk azoknak a kezdő pergetőhorgászoknak, akik a késő őszi és téli időszakban „pergetőcsukázásra” adják a fejüket. Számos olyan, az év egyéb időszakában „pontyos kockatóként” működő horgászvíz van hazánkban, ami ilyenkor az intenzív ragadozóhal-telepítés miatt átváltozik csukaparadicsommá. A feeder holtszezonban én is előszeretettel látogatom ezeket a csukás „kockatavakat”. A pergetésről érdemes tudni, hogy ez talán a legkomplexebb horgászmódszer. A csukafogásra használt hatalmas műcsaliválaszték között, meg merem kockáztatni, hogy a spinnerbait az egyik legegyedibb, legfelhasználóbarátabb és talán a legeredményesebb típus is.

A spinnerbait története!

Nagyon röviden érintve, a többi műcsalihoz hasonlóan ezt is Észak-Amerikában, a fekete sügér pergetéséhez fejlesztették ki. 

A különleges felépítésének – amivel kicsit később fogunk foglalkozni – köszönhetően olyan vízinövénnyel benőtt helyeken is lehet eredményesen használni, amit addig el sem tudtak képzelni. 

A műcsaliban rejlő potenciált hamar észrevették a „csukavadászok” és elkezdték alkalmazni erre a halfajra is. A műcsali evolúciója jelenleg ott tart, hogy szinte csak csukahorgászatra használják.

 

A körforgó eredet és a közös pont!

A titok keresése érdekében párhuzamot kell vonni a hazánkban rendkívül népszerű és alapnak tekinthető körforgókkal. A legegyszerűbben alkalmazható műcsalihoz hasonlóan itt is megtaláljuk a rotációs mozgást végző fémlemezeket. A spinnerbaiten egy vagy több különböző méretű és formájú kanalat találunk, amelyek formája nagyon nem mindegy. Az elmélet szerint a keskeny, úgy nevezett „fűzfalevél” változat az „áramló vizekre”, míg a „kerekebb” típus az állóvizekre lett kitalálva. A forgás sebessége összefügg azzal, hogy a lemezek mekkora vízfelülettel érintkeznek. Ügyelve, hogy ne legyen ez egy fizikaóra, megpróbálom a legegyszerűbben megfogalmazni a lényeget. A két típus közül  a „kerek” formájú változatot sokkal lassabban lehet húzni, mint a másikat. Tippként megjegyzem, hogy a „fűzfalevél” jobban működik a kezdőknél, illetve a „gyorsabb kezűeknél”. A közös pont a két műcsali esetében, hogy ezeket mindenki el tudja „húzni”, viszont a spinnerbait sokkal eredményesebb lehet! Fontos tudni azt, hogy a spinnerbait műcsalikat csukára lehetőleg a leglassabban kell „lassan” húzni.

A figyelemfelkeltés mesterfokon!

A példátlan hatékonyság megfejtéséhez egyre közelebb járva vegyük sorra azokat az „akció kiváltása” szempontjából fontos extra elemeket, amelyek a spinnerbaiten megtalálhatóak. 

Ezek közül a fémlemezek után a leglátványosabb a gumiszoknya. A körforgókkal gyakorlottabb szinten horgászók egyik titka, hogy a hármas horogra egy twisterfarkat tűznek. Ennek a „sufnituningnak” köszönhetően nagyon sok krokodilpofájú csábult már el, amikor szinte már semmi sem működött. Ismerek olyan „pergetőmestert”, aki az előző variáció nélkül nem is dob körforgót! Szorosan az előző témához kapcsolódva a gumiszoknya plusz attraktivitást biztosít, amire a ragadozóhalak jól reagálnak. A polipkarszerű csápok hada a legkisebb mozgásra is táncra perdül, legyen szó a húzási vagy behullási fázisról. Ki lehet jelenteni, hogy a fémlemezek forgómozgása és a gumiszoknya „vibrálása” duplájára növeli az esélyeket, és még közel sem értünk a végére!

Bárhova bedobhatod!

A körforgó villantókkal történő összehasonlítás végére pontot tehetünk, mivel elértünk ahhoz a részhez, ahol a spinnerbait „begyújtva a rakétákat” mérföldeket ver a nagy klasszikusra. Hogy mi ez? Nem más, mint a drótváz, amire a spinnerbaitet alkotó elemek felépülnek. Az acélhuzalnak köszönhetően – ami egyben rugalmas és strapabíró – tudunk olyan helyeket is meghorgászni, amit mással szinte lehetetlen. A sikersztori is ezzel kezdődött anno. Az acélváz síkba takarja ki a felfelé álló horgot, ami így nem tud elakadni. A másik nagy előny, hogy ezáltal a spinnerbait „tőkesúlyos” lesz, így a körforgókhoz képest ez a műcsali nem tekeri meg a főzsinórt. 

Ezt a tulajdonságát nem lehet eléggé hangsúlyozni! A többé-kevésbé „bokorugró” spinnerbaitet nagyon könnyen lehet közvetlenül a fenék felett húzni! 

Hogy ez miért fontos? A válasz egyszerű: nem a csuka az egyetlen ragadozóhal a világon Tipp: A Balatonon sokan „húzzák” a mederfenéken süllőre! Az itt leírt dolgok képezik azokat az előnyöket és lehetőségeket, amelyek miatt a spinnerbait esélyes az egyik legjobb műcsali címre...

Jigfej, mert minden a fejben dől el!

Más megközelítésből vizsgálva a spinnerbait egy luxusfelszereltségű jigfej, amit körülvettek az esetünkben a csukák számára érdekes dolgokkal. Ilyenek például a körforgó lemezek és a színes gumiszoknya. A jigfej alapból kínálja azt a lehetőséget, amit megint be lehet majd írni a spinnerbait előnyére. A plasztik csalik használata során végtelen számú variációs lehetőségünk van. Csupán egy dologra kell ügyelni – amire jigezésnél is figyelni kell – mindig a megfelelő méretű „gumit” húzzuk fel. 

Színek, avagy ne vesszünk el a részletekben!

A pergetésnél a színek lényegesen nagyobb jelentőséggel bírnak, mint a békéshalas horgászatban. A csukáknál ez fokozottan igaz! Vajon mi a közös a bika és a csuka között? Mindkettőnek a piros a gyengéje! Míg a torreádorok réménél ez fikció, addig a krokodilpofájúaknál ez bizony makacs tény! A piros színárnyalattal rendelkező spinnerbait műcsalikkal nem tudnunk mellélőni. 

Ha mindenképpen szűkíteni kell a színpalettát, akkor a vízmélységet, a napszakot és a víz átlátszóságát figyelembe véve a következő három színvariációval érdemes kezdeni! A két véglet a fekete és a fehér, amelyek kísérője minden esetben a piros vagy a narancssárga, illetve a soha otthon nem hagyható nagy klasszikus: a Fire Tiger! 

Milyen harapásálló előkével használjuk? 

Ez egy nagyon jó téma, mivel amit hibaként itt el lehet követni, azt én megtettem, és meg is fizettem a tanulópénzt. A pergetőtársadalomban örök vitatéma, hogy csukázáshoz drót- vagy fluorkarbon előkét kell használni?! Itt egy megjegyzést tennék a spinnerbait érintettsége gyanánt, hogy aki a krimpelt fluorra teszi le a voksát, semmiféleképpen ne használjon 0,60mm-nél vékonyabbat. Az ennél vékonyabb fluorelőkéknek több hátránya is van. Az egyik, hogy könnyen el tudja harapni a csuka, a másik, hogy az írásunk főszereplője a vízbe „pottyanáskor” hajlamos visszaakadni, ezért is kell a vízbe érés előtt visszafogni, hogy a finomszerelékes horgászathoz hasonlóan a szerelék „kiterüljön”. Amennyiben erre nem figyelünk oda és még az indokoltnál vékonyabb fluorkarbon előkét használunk, akkor a felszínen támadó csuka rendre el fogja „rabolni” a spinnerbaitet, mivel a fonott főzsinór közvetlenül a borotvaéles fogak közelébe kerülhet.

A sok profi pergető véleményét osztva, azt javaslom, hogy – ne üljünk fel a divatnak – ezeket a nem éppen olcsó műcsalikat használjuk inkább drótelőkével. Szerencsére már számos gyártó kiváló minőségű több szálból álló harapásálló előkéje érhető el. Soha de soha nem vettem hátrányt a „többszálas” drótelőkének csukapergetés során. A dobástechnikára ettől függetlenül ügyelni kell!

Miért a spinnerbait?

Jöjjön az összefoglalás! Ha lehet így fogalmazni, a körforgós alapok és a fent leírtak miatt, a spinnerbait a gyengék fegyvere 2.0! Eredetileg a körforgó villantókra ragasztották rá az előző POZITÍV jelzőt, ami a spinnerbait esetében még fokozottabban érvényesül, mivel nem lehet rosszul húzni! Tipp: Érdemes nagyon lassan, közvetlenül a mederfenéken húzni, nem kell aggódni, nem akad le, viszont sok más meglepetés érhet minket... 

A spinnerbait sikertörténetet lezárva: mindenkinek, de főleg a pergetéssel ismerkedőknek, nyugodt szívvel merem ajánlani ezt a műcsalit! Próbáld ki Te is!

TACKLEBAIT: MINDENT A HORGÁSZOKÉRT!