TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Segíthetünk?  +36303370282 | info@tacklebait.hu

Blog

Az Abért-tó horgász szemszögből

Fordán Krisztián
2022.04.29 15:15
Az Abért-tó horgász szemszögből

Az Abért-tó  bemutatása horgász szemszögből elsőfelvonás...

A KőszegLukácsházi-víztározóként is ismert Abért-tóról szóló első írásunkban, a 2022. évi Országos Method Bajnokság döntőjének helyet adó vízterület történetével foglalkoztunk. Most már mindenki előtt világossá vált, hogy mi volt a motivációja annak, hogy az ország egyik legjobb horgászvize végül életre keljen, de most eljött annak az ideje, hogy horgász szemszögből is górcső alá vegyük az Abért-tavat.

A medertérkép, avagy most mindenre fényderül!

A völgyzárógát építése eredményeként létrejött mesterséges tavak mederképe „egységes”, amit a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége által készíttetett medertérkép is alátámaszt. Apropó, medertérkép! Ezzel a horgászok számára igen fontos információkkal bíró térképre többször is utalni fogok az írásban, ezért lássuk is azt!

Az Abért tavi versenypálya!

Tekintettel, hogy az Országos Method Bajnokság nem csak a döntő esetében érinti az Abért II. tavat, így érthető okok miatt az úgynevezett versenypályáról fogok alaposabban írni. A most már mindenki számára hozzáférhető medertérkép egyértelművé tette, hogy egyes horgászhelyek miért is muzsikáltak „nagy átlagban” jobban. Fontos megjegyezni, hogy ez az előny is inkább a lehűlő és a felmelegedő vizekben érezhető inkább. A körültekintő és gondos halgazdálkodásnak köszönhetően rendkívüli halállománnyal bír az Abért II. tó, így a „főszezonban” más képet fogunk tapasztalni. Természetesen kimondani azt, hogy a halak számára kedvező mederalakulatok nem jelentenek előnyt, az elhibázott lépés lenne. Ezért fontos alaposan tanulmányozni és használni ezt a medertérképet.

Hol horgásszunk a Lukácsházi víztározón?

Az Abért II. tó déli oldala a klasszikus versenypálya, ezen a partszakaszon horgásznak a legtöbbet versenyeken kívül is. A korábban már említett medertérkép előtt is köztudott volt, hogy a versenypálya eleje „valami” oknál fogva jóval halasabb. Most már a „valami okra” is fény derült! Itt találjuk a tó mélyebb részeit, amelyek a halak számára kedvezőbb életteret nyújtanak, ha azt a teljes év tekintetében nézzük! Továbbhaladva a nyugati oldalra egy lényegesen más képet kapunk, mint amit a versenypályán tapasztalhattunk. Ez a rész sekélyebb, és bizonyos mértékig egyöntetűbb mederképet kapunk, azonban itt is látszik az a különbség, ami a tavaszi horgászversenyeken döntő szokott lenni. A Gyöngyös-patak felőli partszakasz elején (ami a „C” szektor szokott lenni) néhány helyről elérhető egy mélyebb rész, amit ha a horgász megtalál, jó esetben a maga előnyére tudja fordítani azt. A „D” szektornak helyet adó vízterület, pontosabban a meder már-már homogén, de mégsem. Bár lényeges medertörések nincsenek, itt is érdemes „jól körülnézni” mert találhatunk érdekességeket. Amit erről a Gyöngyös-patak mögötti partszakaszról érdemes és szükséges elmondani, hogy akiknek „elérhető” a sziget, ők előnyben vannak, mivel változatosabb vízoszlop áll rendelkezésükre, mivel nem mindig a „mélyvíz” adja a halat, ami nagy igazság itt az Abérton.

Azok számára, akik szeretik a statisztikákat, azt ajánlom, hogy a medertérképet vizsgálják meg a fent leírtak és az elérhető korábbi évek versenyadatait használva... A következő részben  hidrológiai tanulmányokat is felhasználva az Abért II. tó másik titkát fogjuk érinteni, aminek a megértése sok kapást fog eredményezni!

TACKLEBAIT, MINDENT A HORGÁSZOKÉRT!