TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Segíthetünk?  +36303370282 | info@tacklebait.hu

Blog

Balatoni süllőzés

2020.07.29 18:23
Balatoni süllőzés

 

Szerencsére tavaly lett lehetőségem a Balatonon csónakhelyet és egy csónakot vásárolni. Már nagyon régóta szerettem volna, és most végre összejött. Így amikor csak tehetem a Balatonon vagyok és csónakból horgászom, ha rosszabb az idő és a viharjelzés miatt nem lehet bemenni, akkor pedig a mólón. Imádok süllőre horgászni, a legnemesebb ragadozó halaink egyike, és nem mellesleg az egyik legfinomabb is. Leginkább apró csalihallal (küsz), vagy halszelettel horgászhatunk rá. Igaz, hogy pergetve is eredményesek lehetünk, de azt majd egy másik cikkben.!:))

A csalihallal történő süllőhorgászatnál nem kell túl variálni a felszerelést és vagyonokat költeni a botra, orsóra. Majdnem minden fajta orsó és bot jó a csónakos pecánál, a lényeg az, hogy a felszerelés gerincét képező bot ne legyen túlságosan hosszú és nagyon merev. Én Garbolino Black Trout Bomb 3,6-3,9 m-es teleszkópos botokkal horgászom rájuk, amely mind partról, mind csónakból eredményesen használható, akár úszós akár fenekező horgászatról legyen szó. Ami nem utolsó szempont a botnál, hogy helytakarékos, nem foglal sok helyet.

 

Az orsóválasztásnál legmegfelelőbb a 30-40-es méret, valamint ebben az esetben előny a nyelető fékes változat. A főzsinór optimális vastagsága 25-30-as, én a Garbolino Match-Feeder Sinking  25 -ös zsinórját használom, nekem nagyon bevált.

 

A fenekező szereléket többféleképpen is elkészíthetjük, de a legegyszerűbb és egyben a legfogósabb is, ha a tiroli fát felhúzzuk a főzsinórra, ezután egy gumiütközőt vagy gumigyöngyöt teszünk rá, melyet egy forgókapocs követ. Ebbe rögzítjük az 50-60 cm-es 0,22-0,25 mm-es fluorokarbon előkénket.

 

Így egy nagyon érzékeny szereléket kapunk, amit a hal a kapáskor mindenféle ellenállás nélkül tud húzni. Jelzőként akaszthatunk egy hagyományos kapásjelző karikát a bot zsinórvezetői közé, amit leereszthetük akár 1 méterre is.

 

Süllőzéshez én az egyenes szárú, egyenes hegyű horgokat használom, 2-es, 4-es méretben. Erre fűzöm fel a kishalat fűzőtű segítségével, mégpedig úgy, hogy áthúzom a bőre alatt a zsinórt ezzel kész is a tökéletes csali.

Csalinak használhatunk fagyasztott vagy frissen fogott küszt is. Nekem a fagyasztott 6-8 cm -es méret vált be a legjobban, mert mielőtt beteszem a fagyasztóba befújom a süllős sprayvel így a hal kap egy jellegzetes illatot. Én úgy vettem észre hogy fogósabb a csali, de lehet hogy csak a lelkemet nyugtatja meg hogy így nagyobb és több süllőt fogok fogni.:)))

Napszakok közül a szürkületet és az estét emelném ki, főként a fényváltás időszakát. A tapasztalataim szerint ezek a legeredményesebb időszakok, de éjszaka, vagy a hajnali és kora reggeli órákban is eredményesek lehetünk a csónakban és a mólón egyaránt.

Remélem tudtam pár hasznos tanácsot, tippet adni a pecához. Kívánom, hogy ti is megtaláljátok a szépséget ennek a horgászatnak, úgy ahogy én.

Görbüljön!:)