TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Segíthetünk?  +36303370282 | info@tacklebait.hu

Blog

Balin Pergetés

2020.08.05 18:20
Balin Pergetés

Édesvizeinkben van egy olyan ragadozó halfaj, mely a békés halak közül került ki és tért át teljesen ragadozó életmódra. Érdekessége, hogy a ragadozók között neki nincsenek fogai, így gyorsasága, ügyessége segítségével kell megoldania a táplálékszerzést.

Ez a halfaj valamennyi nagyobb folyó- és állóvizünkben megtalálható. Nyílt vízi ragadozó, táplálkozása során a vízfelszínen, vagy ahhoz közel keresi a bandázó kishalakat.
A folyókban előszeretettel választja az erősebben áramló részeket, kőruganyok és kőgátak sodrását, valamint az erőművek alvizén is vadászik az oxigéndús vízben összegyűlt táplálék halakra. Tavainkban elsősorban a nyílt vizeken rabol, csapatban kergeti a zsákmányt. Teste torpedó alakú, áramvonalas, színe a hátán szürke, oldalán ezüstösen csillogó, hasa fehér. Találó kifejezés rá az ezüst nyíl (Silver Arrow), hiszen nagyon gyors, hirtelen irányváltoztatásokra képes és nagy vehemenciával kapja el az áldozatát.

Horgászata hatalmas élményt nyújt, legfőképpen a vízfelszínen húzott top-water csalis pergetés, hiszen ilyenkor a csali mögött már lehet látni az érkező balint, ahogy kergeti a prédát és nem csak érezni, látni is lehet a kapást. A folyóvízi és a tavi pergetést két külön részre lehet osztani, külön kell kezelni. Általában folyóvízben egyszerűbb megtalálni a balint, hiszen azokat a helyeket keressük, ahol a táplálékhal leggyakrabban előfordul. Ezek lehetnek a már felsorolt vízben lévő kövezések, gyors folyású szakaszok, valamint nagyon jók a vízben lévő különböző tereptárgyak, műtárgyak. Állóvizeinkben is elsősorban a kishalak jelenléte határozza meg a peca helyszínét, viszont egyértelmű jelét nem, vagy csak alig látjuk a balinoknak. Azt mondják az állóvízi balinok általában nehezebben becsaphatóak, ez véleményem szerint is így van. Minél tisztább a víz, annál nehezebb megfogni őket, valamint az sem mindegy, hogy mondjuk a Balatonon szeretnénk horgászni rájuk vagy egy nagyságrendekkel kisebb tóban élő balinokat akarjuk becserkészni. Legjobb példa lehet erre akár egy belvárosi csónakázó tó, ahol adott vízben kevés a balinok mennyisége. Az évek során nagyon jól kitanulják azt, hogy melyik az igazi kishal és melyik a csali, amivel horgászunk rá, így egyre nehezebben tudjuk horogra csalni őket.

Személy szerint legtöbbször a Balatonon próbálom becserkészni őket, vagy partról, vagy csónakból. Legjobb időszak mindenképpen a fényváltás, de vannak esetek, hogy akár egész délelőtt látunk rablásokat. Ha a vízfelszínen vadászik a balin, a jellegzetes durrogó rablások kellős közepébe próbálok dobni olyan csalival, amit a felszínen tudunk vezetni. Nekem legjobban a Sakura termékei közül a WTD (Walk The Dog) vezetési stílusú 85mm-es Naja vált be három színváltozatban, a fehér Pearl White, a természetes kishalra emlékeztető Aurora Minnow és a citromsárga hátú SG Hi-Víz. Mindhárom fajtával eredményes voltam, de voltak olyan időszakok amikor inkább egyik majd pár óra elteltével csak a másik működött. Ezt leginkább a nap felemelkedésének tudtam be, hiszen, ha más szögben érik a nap sugarai a vízfelszínt a látási viszonyok is megváltoznak. Ezen kívül, ami még vízfelszínen jól működik azok a popper stílusú csalik, melyekből a két kedvencem a Pop’N Dog család 55mm-es verziói, két színben Aurora Minnow és Alburno Spain Special. Ezek közül is inkább az utóbbi, talán a minimális áttetszősége miatt a déli órákban jobban teljesített. Ezek a csalik a megugró kishalak menekülése során hallható kis loccsanást utánozzák. Megfelelően vezetve speciális kialakításuknak köszönhetően fröccsen a vízfelszín. (Nem mellesleg ezek a wobblerek a csuka felszíni horgászatánál is tökéletesen használhatóak.) Ha a balinokat felszíni csalival nem lehet becsapni, akkor előtérbe kerülnek azok a Minnow jellegű wobblerek, melyeket a vízoszlop felső harmadában tudunk húzni. Leginkább akkor teszem fel ezeket a kapocsba, ha nagy a hullámzás, vagy felhős az idő, és a táplálékhal nem a felszínen, sokkal inkább ahhoz közel csoportosul. Az egyik kedvenvcem ezek közül az Akaru Minnow 80mm-es 5,6gr-os wobléer három színváltozata, a teljesen fehér Pearl White, a természetes színű Aurora Minnow és a szintén természetes színű, de áttetsző Ghost Lancon. Ez a fajta csali maximum 80cm-ig húzható le, és ami nagyon fontos, hogy suspendig, azaz megáll egyhelyben, ha nem tekerjük az orsót. Sokak szerint az a jó, ha balinra nagyon gyorsan húzzuk a csalit. Van benne igazság, de nekem ezzel a woblerrel az a tapasztalatom, ha tekerés közben egy pillanatra megállítjuk, majd hirtelen megindítjuk egy gyors orsótekeréssel, a finnyásan táplálkozó balinokat is horogra tudjuk csalni. Sok esetben követik a csalik, de elkapni nem akarják, így viszont kapnak egy plusz vizuális ingert is. Ha még lejjebb tartózkodnak a vízoszlopban a ragadozók, akkor használom a Phoxy Minnow 62mm-es vagy 72mm-es verzióit. Gyakorlatilag minden színváltozata fogós lehet, azt, hogy melyik kerül be a kapocsba inkább a víz színe, áttetszősége határozza meg.

A balin horgászatának egy másik módja, az úgynevezett vasakkal történő horgászat. Ezalatt azt kell érteni, hogy fémből készült csalikkal próbáljuk megfogni őket. Ennek akkor van igazán jelentősége, ha partról pecázunk és a balinok tőlünk távol rabolnak, a kis súlyú wobblereket nem tudjuk erre a távolságra bedobni, viszont a nehéz 14-21grammos csalikat igen. Két fajtát szoktam használni, a Soukouss Blade 50mm-es 14gr-os verziót két színben, Aurora Minnow és a Metal Copper változatot. Ezeknek jellemzőjük, hogy a hátukon kialakított lyukba akasztjuk a kapcsot, orrnehezek, gyakorlatilag a vizoszlop teljes magasságát meg tudjuk horgászni vele. Csak rajtunk múlik, hogy mennyire engedjük mélyre. A Tail Spin 33mm-es 14gr-os és 35mm-es 21gr-os változatai is fogósak. Tapasztalataim alapján ezeket részesítem előnyben, ha fém csalikkal horgászom. Nagyon jól dobhatóak, messzire repülnek és plusz ingerként egy forgókapoccsal ovális alakú fényes sárga vagy szürke színű korforgóra emlékeztető vas lappal vannak szerelve. Sokszor kihúztak már a csávából, ha a viharjelzés miatt csak partról tudtunk dobálni.

Érdekességképp még megemlíteném azt is, hogy vízinövények felett horgászva csukázás közben spinner baittel is sok balint fogtunk már. Nem kifejezetten balinos csali, de akadóban vagy sűrű hinaras felett eredményes lehet.

Remélem a cikket olvasva kedvet kaptatok a balin horgászatára! Kiváló sporthal, nagyon jól küzd, látványos és élvezetes a horgászata. Nem mellesleg a horgászatához hozzá tartoznak a csodálatos vízen töltött hajnalok és alkonyok is.

Mindenkinek görbüljön!

 

  

 

Szerző:Czibók Ádám

Fotók: Kutasi Balázs