TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Segíthetünk?  +36303370282 | info@tacklebait.hu

Blog

Pergető bot választás három fő szabálya…

2020.12.13 19:46
Pergető bot választás három fő szabálya…

Pergető bot-választás három fő szabálya…

 

Első lépésben, bármi furán hangzik, ne feledkezzünk meg arról, hogy most mi pergetőbotot keresünk. A botválasztás terén történő tanácsok és tippek – ahány szakértő szólal meg a témában – eltérőek lesznek, mivel mindenki más és más szempontot helyez előtérbe, az viszont biztos, hogy a következő három dolgot mindenki érinteni fogja.

Mire akarunk pergetni?


A célhal „kiválasztása” eléggé leszűkíti a kört a botválasztás tekintetében, mivel a pergetés fejlődésével az eszköztár is specifikálódott. Az úgynevezett „mindenes pálca” mítosza mese habbal, mivel ez esetben kompromisszumokat kell kötni, amely az eredményesség rovására megy, még a módszerrel ismerkedők esetében is. A különböző célhalak, más és más karakterisztikájú botokat kívánnak meg. A legszemléletesebb példa a süllő, amelynek a szája rendkívül kemény, hogy biztosan megakadjon a horog, rendkívül erős gerinccel rendelkező botot kell használni. Egyszóval a „mire akarunk pergetni?” kérdést kell először tisztázni, hogy tovább tudjunk haladni a választás rögös útján.


Milyen műcsalit/módszert akarunk használni? 

 

Nem terveztem, de már a második bekezdésben ellentmondásba keveredek, de a tisztánlátás végett indokolt egy kicsit csavarni a történeten. Elsőre totál egyértelműnek tűnik, hogy a halfaj a döntő kérdés, ám ez a dolog se fekete és fehér, jóval bonyolultabb még az első lépések esetében is. A pergetésnél nagyon meghatározó a módszer, valamint a használni kívánt csali nagysága. A módszer és a hely (parti vagy csónakos) határozza meg lényegében a bot hosszúságát és az „akcióját”, míg a műcsali nagysága a dobótávolsággal karöltve a dobósúlyt, lényegében a terhelhetőséget. Kicsit utánaolvasva nagyon hamar kitisztul a kép, hogy a különböző műcsalik esetében milyen karakterisztikájú bot a legjobb választás. 

Ár-érték arány?

 

Lássuk be, csodák nincsenek. Ez abszolút igaz a pergetőbot vásárlása tekintetében is, mert az olcsóságnak bármi fura, ára van, amely a minőségben jelenik meg, így kompromisszumok sorával fogunk találkozni. Persze a félreértés elkerülése végett, ez nem azt jelenti, hogy elsőre vegyünk egy csúcskategóriás pergetőbotot, dehogyis… 

A lényeg, hogy a ma oly divatos ár-érték arányra figyeljünk, és nagy valószínűséggel nem fogunk mellé nyúlni! Egy horgászbot, jelen esetben egy pergetőbotnál az árképző tételek a blank minősége, a gyűrűsor típusa, a nyél kialakítása és az orsótartó, természetesen a márka is hatással van a végösszegre, de most ettől függetlenítsük a kérdést. Elsődlegesen a bottestre koncentráljunk, mivel itt érezhető „kézzelfoghatóan és szemmel láthatóan” a minőségbeli különbség. Én azt javaslom, hogy ne sajnáljunk pár ezer forintot és inkább áldozzunk a minőségre, mert a szintlépés érezhető lesz az eredményességünkben is.

Összegzés:

A felsorolt szempontok alapján tudjuk a legjobb döntést meghozni.. A körültekintően megválasztott bottal nő a fogás esélye és élvezete, ezért indokolt alaposan végiggondolni a pergetőbot választásának főbb szempontjait. Azonban, ha további tanácsokra van szükséged a vásárláshoz, fordulj bizalommal munkatársainkhoz, akik segítséget fognak adni a döntés meghozatalához.