TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Segíthetünk?  +36303370282 | info@tacklebait.hu

Blog

Dupla GARBOLINO siker a Mária-csatornán

Fordán Krisztián
2022.05.15 11:35
Dupla GARBOLINO siker a Mária-csatornán

Dupla GARBOLINO siker a Mária-csatornán

Egy nem mindennapi horgászsikerről fogunk beszámolni a most következő írásunkban. A hagyományoknak megfelelően minden évben tavasszal kerül megrendezésre a Mária-csatornán a Top Mix Kupa. Az idei volt a XXI. alkalom, ahol a finomszerelékes horgászok színe-java rendre képviselteti magát, bár már régóta nem ranglistás versenyről van szó, de a Top Mix Kupa továbbra is nagy jelentőségű esemény. A történethez tartozik, hogy a legendás Mária-csatorna ad helyet a Preston Feeder Kupának is, amit általában egy héttel az úszós verseny előtt bonyolítanak le, és itt kezdődik a sztori...

Akit, ha elkap az Essential Feeder „feeling”...

Történt mégpedig az idén, hogy a Dovit színeket erősítő Gyulai Ferenc, akit horgászberkekben Ferikeként ismernek, gondolt egy merészet. Hogy miért fontos ez az utalás? A finomszerelékes horgászatban mesterfokozatú barátunk, a számára abszolút idegen feeder kategóriában is elindult. Hogy ez az ötlet honnan jött? A beszélgetésünk során elmesélte, hogy nagyon megtetszettek neki a Garbolino Essential Light botok, amiket a XII. Feeder OB Elődöntő „szükségszerű” kötelező edzésen való beülésén próbált ki. Szóval innen jött az ötlet, hogy tesz egy próbát, ahogy ő mondta: „fonott zsinóros keszegezéssel”. A Preston Kupán történő debütálás mondhatni meseszerű volt, a magabiztos győzelemre talán még maga Gyulai Ferike se számított. Viszont egy újabb érv, hogy aki mester a finomszerelékes horgászatban, az könnyebben és eredményesebben „érvényesül” a hosszúelőkés feeder világában. Hogy a több évtizedes versenytapasztalaton túl mi hozta meg ezt a nem mindennapi sikert? A kérdésemre a Dovit versenycsapatának vezetője a következő választ adta: A megfelelő versenytaktika, a tökéletes felszerelés és a körülményekhez igazított csalogatóanyagok komplex egysége. Igazából ennél bővebb magyarázatban nem is reménykedtem, mivel tudni kell, hogy az írásunk főszereplője rendkívül alázatos és nem mellékesen tudatos versenyző, és hitvallása szerint minden eredményt a helyén kell kezelni.

Folytatva a beszélgetést, rátértünk a XXI. TOP MIX Kupa eseményeire, ami végül is feltette az „i-re” a pontot. Itt már titkon bíztam benne, hogy már műhelytitkokra is fény derül. Jól gondoltam! Az élménybeszámoló során szinte követni se tudtam az okfejtéseket, ami felért egy doktori disszertációval. Ezért készült el többszöri nekifutásra a következő beszámoló! Érdemes tudni, hogy Ferike számára a XXI. TOP MIX Kupa sorsolása nem volt a legszerencsésebb, így ez a „jó” eredmény a szektor közepéről jött ki, ami tovább emeli fényét a sikernek!

Mi volt a nyerő csalogatóanyag, hogy állt össze a limit?

A versenyen a szokásos, szinte kötelező tőzeg és barna lösz keverék mellett, egy igazi kuriózum adta az etetőanyagos vonal másik felét. Szerintem az egyik elemét – akik naprakészek a Dovit sikerekben – jól tudják, hogy az SPM-ről van szó, ami nem mellékesen Ferike „találmánya”. Viszont mi lehet a kirakós másik darabja? Ez már nehezebb kérdés! Amikor a beszélgetés során fény derült arra, hogy a sikert sikerre halmozó Dovit SPM Premium etetőanyagot az idei fejlesztésű Dovit Yellow Wonder-rel keverte, majdnem padlót fogtam. Itt egy pillanatra meg kell állnunk.

A legutóbbi találkozásunk során, olaszos temperamentummal ecsetelte számunkra, hogy a „Sárgacsoda” fantázianevű alkotása mekkora tuti. Megvallom, hogy eléggé szkeptikus voltam ezzel a rendkívül, már-már zavaróan édes, rikító sárga színű etetőanyaggal, de az idő megint Ferikét igazolta. Fontos tudni, hogy a két verseny szinte azonos etetőanyaggal lett abszolválva, természetesen voltak eltérések, melyek a horgászmódszer különbségéből eredtek.

Ami sokunkat érdekel, hogy mi a helyzet a horgászföld terén?

A „horgászföldek” használata a finomszerelékes horgászat igazi titka. Ez az a tudás, amit talán a legjobban őriznek a horgászok. Szerencsénkre most mindenki kaphat egy rövid kis betekintést, hogy és mi működött a Mária-csatornán.  A „földes mixben” a barna lösz kettős szerepet töltött be a taktika alapján. Az egyik feladata a felhősítés , míg a másik a megfelelő tapadás biztosítása volt. Ez utóbbi dolog kiemelt fontosságú volt ezen a két versenyen (is)!

Sokan kíváncsiak, hogy milyen az ideális szerelék a Mária-csatornára?

A siker másik kulcsa a tökéletesre hangolt szerelék, melyet különböző Garbolino aprócikkek és kiegészítők alkottak. A halak kapókedve nem volt az igazi, így szükség volt a körülményekhez igazodó, nagyon érzékeny úszóra. Az előzőek alapján esett a választás a Garbolino Competition SP T19 Titanium típusra - azon belül is az 1, 1,5 és a 3 grammos változatokra - melynek üvegantennája egyrészt jól látható, másrészt tökéletesen jelzi a kapást is.

A finomszerelékes horgászat sok összetevős történet, melyből az ólmozás egy igen-igen fontos elem. Ezen a téren a Mária-csatornán bevált, úgynevezett „lánc ólmozásra” esett a választás, amit az esetenként zavaró snecik miatt össze kellett húzni. Ez utóbbi miatt nagyon fontos, hogy csak jó minőségű puha sörét vagy PUC ólmokat használjunk, melyek nem sértik meg a damilt a többszöri „átólmozás” során sem. Még az úszó és az ólom kérdéskörhöz egy fontos adalék és információ a súlyozás mértéke. Ezen a téren a Garbolino Competition SP T19 Titanium úszó pontra volt súlyozva.

A horogelőke kérdés igazából évek óta nem kérdés, mivel a Garbolino GARBOLINE a világ egyik legjobb, legismertebb és legmegbízhatóbb horogelőke- és előkezsinórja, így adta magát a helyzet: a halakhoz igazodva a Garbolino FLUORO POWER vastagsága 0,12mm volt.

Utólag is köszönjük Gyulai Ferencnek, hogy megosztotta velünk ennek a nem mindennapi eredménynek a hátterét és hogy elárult néhány kulisszatitkot.

TACKLEBAIT MINDENT A HORGÁSZOKÉRT!