TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Segíthetünk?  +36303370282 | info@tacklebait.hu

Blog

Hogyan válassz versenyládát?

Szigeti Laci
2022.11.03 19:14
Hogyan válassz versenyládát?

Hogyan válassz versenyládát?

Szeretem az őszt, szeretem az őszi Duna partot, így nálam ilyenkor a tavi pecák, a versenyek háttérbe szorulnak. Ez egy remek alkalom arra, hogy a verseny felszerelést egy kicsit rendbe tegyem, összeírjam a pótolni szükséges dolgokat. Ezt kihasználva arra gondoltam, hogy bemutatom az elmúlt 1-2 szezonban az általam használt felszereléseket. Igen ezek között lesznek már sokat használt darabok, lesznek olyanok, amik már kissé megkoptak a sok használattól, de talán épp ettől lehet hitelesebb egy ilyen írás, mint az, amikor egy ki sem próbált csilli-villi felszerelést mutatunk be. 

A felszerelések számos országos bajnokságon, megyei versenyeken, helyi szervezésű versenyeken és baráti megmérettetésen bizonyították megfelelősségüket. Az biztos, hogy ha nem - a magammal szemben felállított - elvárásoknak megfelelően sikerült a peca akkor a hiba sosem a felszerelésben, hanem a felhasználóban volt! Az eszközöket igyekszem megbecsülni, de ez nem azt jelenti, hogy minden egyes horgásznap után volt arra energiám, hogy letisztítsam őket. Általában egy-egy több napos versenyt követően kaptak egy kis gondoskodást, de azért így a szezon végére rájuk fért egy alapos nagymosás. NA lássuk, hogy is igyekeztem felépíteni az arzenált, ami a legtöbb helyzetre megoldást kínál!

Hogyan választottam ki a versenyládát?

Anno sok évvel ezelőtt egy D25 lábú Milo Megalite Diamond felhajtható lábrácsú D25 ládával kezdtem a versenyszerű horgászatot. Akkor jól szolgált, sok élményt adott a székes pecához képest. Aztán a történet a szokásos, egy kicsit szebbed, egy kicsit jobbat mindig lehet találni, Így ültem D25 Behr és Trabucco ládán, majd egy D30-as 4 lábú Maver láda következett. Ezt követően 2-3 éve amikor megjelent a Garbolino COMPETITION GOLD 36-61 antracit szürke D36 ládája akkor rá esett a választásom.

Milyen szempontok befolyásoltak a döntésben?

A következő paraméterek miatt tettem le a voksot a piacon elérhető legjobb versenyláda mellett:

 • A láda váz szerkezete nagyon stabil, de mégsem túl nehéz, és az én ízlésemnek pont megfelelt.
 • Az ülőfelület kellően kemény, ergonomikus hab töltettel, így órák után is kényelmes marad.
 • A kihúzható kellően masszív lábrács már alapelvárás a ládákon, ami plusz pont, hogy 3db száktartó rögzítési pont lett kialakítva rajt.
 • A 6 darab D36 teleszkópos láb, mindegyik az un. Pin Lock rendszert kapta. Ez által a teleszkópos elemet nem szorító csavar rögzíti, hanem egy rugós stift, ez teljesen kihúzott lábak esetén is hihetetlenül stabilitást ad. A lábrögzítő csavarok 45 fokban el vannak fordítva a korábban megszokottakhoz képest, így sikerült helyet spórolni, ami szállítás során nagy előnyt jelent.
 • Természetesen a vállpánt, a vízszintezők (2 db) és az önbeálló talpak is szériafelszereltség.
 • A láda bővíthető-variálható modul rendszerű, az ülőfelület és lábrács távolsága a különböző modulok ki, illetve berakásával változtatható meg. Az én 184 cm-es magasságomhoz, a ládához adott modulokat egy 3 cm magas elemmel egészítettem ki, így lett számomra kényelmes. 


A használatból eredő tapasztalatok!

Ahogy a képeken is látszik a ládát a rendszeres használat mellett sem sikerült leélnem. Az ülőfelület hibátlan, sehol nem repedt ki. A láda lábai a körkörös szorító elemnek köszönhetően nem lettek karcosak, pár helyen kisebb felületi elszíneződés van az alumíniumon. A Pin Lock rendszer stiftjei hibátlanul teszik a dolgukat, a teleszkópos láb elemen kopás deformálódás nem látható. A 36-os lábelemek szorítói még az eredetiek, a menetek hibátlanok, nem nyúltak vagy szakadtak meg. Mosást követően egy kis zsírzás nem árt nekik. A lábrácson látszik a használatból adódó festék kopás.


Adatok, amelyek segíthetnek a döntésben!

Néhány száraz adat, ami sajnos a gyártók katalógusaiban sem szerepel, de kipróbálás hiányába történő vásárlás esetén segíthet:

 • az ülőfelület mérete: 28x41cm
 • a lábak szélessége:60cm
 • a lábak távolsága (teljesen kihúzott lábrács esetén) hátulról előre: 32 – 35cm
 • lábrács és ülőfelület közötti magasság a képen látható modulokkal: 49,8cm
 • lábrács szélessége: 48,5cm, lábrács mélysége: 43cm


Összességében az akkori döntésemet abszolút nem bántam meg, a láda az igényeimet maximálisan kiszolgálja és biztos vagyok benn, hogy a következő években is probléma mentesen használható lesz. 

TACKLEBAIT MINDENT A HORGÁSZOKÉRT!