TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Segíthetünk?  +36303370282 | info@tacklebait.hu

Blog

Lassan vége a domolykó titalomnak, pár tipp a pecához...

2020.05.25 18:40
Lassan vége a domolykó titalomnak, pár tipp a pecához...

Ebben a cikkünkben egy bizonyos halfaj, a fejes domolykó horgászata kerül górcső alá, pontosabban a kis patakokban történő UL pergetés.

Lassan vége a domolykó tilalomnak, ezért szeretnénk pár tippet, tanácsot adni, hogy minél eredményesebben tudjatok horgászni erre a csodálatos halra.

A domolykóról:

Ez az őshonos halfajunk a pontyfélék családjába tartozik, kétféle alfaja létezik a fejes domolykó és a nyúldomolykó. A horgászatok alkalmával általában az előbbiről beszélhetünk, hiszen a nyúldomolykóval nagyon ritkán találkozhatunk. Áramláskedvelő halfaj, a legtöbb hazai folyóban, patakban találkozhatunk vele. Ezen vizek változó viszonyait, sekélyebb, rohanó részek váltakozását vagy a mélyebb, csendesebb részeket is kedveli. Szereti az oxigéndús vizet, de mostohább körülmények között is jól alkalmazkodik. Folyóvizeinkben szívesen választja rejtekhelynek a köves fenekű, tuskós, akadós részeket, az alámosott partokat, ahol a gyökérzet között megfelelő leshelyet talál és biztonságban érzi magát. Ezen kívül a különböző műtárgyak (hidak, átereszek) közelében is előszeretettel mozog. Többnyire az erős sodorvonal és a visszaforduló vagy alig áramló víz határvonalán lesi a prédát. Patakokban a kanyarok külső részein mély gödrökben vagy vízbelógó ágak, fák alatt találkozhatunk vele legtöbbször. Rendkívül falánk ragadozó, de nem válogat, növényeket, rákokat, csigákat, férgeket, vízbe hulló rovarokat fogyaszt, de szereti a vízbe hulló gyümölcsöket is. Tilalmi időszaka 04.15-től 05.31-ig tart.

Horgászata:

Domolykóra szinte minden módszerrel horgászhatunk, de talán ezek közül is kiemelkedik a kis patakokban történő ultra light pergetés. Ennek az eszközigénye egész mást kíván, mint amit csuka vagy süllő horgászatánál megszoktunk. A patakok eldugott részei (ahol egyébként számíthatunk domolykóra) általában nehezen megközelíthetőek, ezért szükségünk van egy nem túl hosszú horgászbotra. Személy szerint maximum 1,9m hosszú botokat használok erre, amivel könnyen elboldogulok a bokrok, fák között. Dobósúlya nem kell, hogy nagy legyen, hiszen a használt csalik súlya általában az 5-6grammos maximumot éri el. Domolykó horgászatánál a felszerelés igény nem túl nagy, hiszen apró csalikkal, kisebb wobblerekkel vadászunk rá, ezért egy kompakt, kis méretű táskában bővel elfér mindenünk, ami szükséges.

A wobblerek közül a víz tisztaságához megfelelőket kell kiválasztanunk. Tiszta vízben nagyon jól működnek a természetes színek, míg a zavaros, sötét vizekben az élénk, rikító csalikkal érhetünk el jó eredményt. Felszínen húzott apró bogárimitációkkal is jól fogható ez a halfaj, különösen igaz ez a cserebogár rajzásra. Mivel a domolykó a víz felsőbb rétegeiben tartózkodik szívesen (2méternél mélyebben nem érzi jól magát), ezért olyan mélyretörő wobblereket válasszunk, amiket ebben a vízrétegben tudunk felkínálni neki.

A Sakura termékpalettájáról leginkább a kisebb, csörgő crankbaiteket használom szívesen, mint pl.: az SCB micro, ami 39mm és 4,1gr. Az általam horgászott patakokban ez az 1 méter mélyen járó wobbler sok szép domolykót adott már, közülük is a fehér színű és az aurora színű emelkedik ki igazán. Ha felszínhez közeli csalit kell választani, akkor a Phoxy Minnow kerül a kapocsba, ebből a csillámos változatok nagyon jók szoktak lenni, nem csak domolykóra, hanem a gyöngyös patak egyes részein pisztrángra is. Felszíni csalik közül a Sakura NotoBug működött számomra a legjobban, ezek közül is a rózsabogár mintázatú a kedvencem. Különlegesség a Swimy termékpalettájáról a tökéletesen élethű Cricket Crank, ami egy 37mm-es 2gr-os szöcske utánzat.  Ezt a csalit különösen nyáron használom, mikor sok a vízbehulló rovar és a domolykó a felszínhez közel, de nem kimondottan a felszínen vadászik.

A domolykó horgászatának egyik előnye, hogy ha van patak a közelünkben, akár munka után is le tudunk menni egy vagy két órára kikapcsolódni. Urbánus környezetben is egyre több szép fogásról lehet hallani, akár a belvárosi részeken is szép, nagy domolykókat foghatunk.

Patakpeca alkalmával horgászhatunk partról is, de egy ismert és nagyon jó módszer a gázlócsizmában való horgászat. Ezzel a technikával a partról meghorgászhatatlan részeket is elérjük, de azért rejt némi veszélyt is magában. Erről a módszerről egy következő részünkben bővebben olvashattok majd.

Addig is mindenkinek görbüljön!

Üdvözlettel:

Czibók Ádám