TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Segíthetünk?  +36303370282 | info@tacklebait.hu

Blog

Mit hoz a jövő, avagy a „Nemzetközi Method” Versenyszabályzat változásokról röviden...

2022.10.02 10:57
Mit hoz a jövő, avagy a „Nemzetközi Method” Versenyszabályzat változásokról röviden...

Mit hoz a jövő, avagy a „Nemzetközi Method” Versenyszabályzat változásokról röviden...

Az idei évben már többszőr is felreppentek vízparti pletykák, hogy a Nemzetközi Method Feeder Szabályzat, amit nevezhetnénk Freestyle Szabályzatnak is, változni fog. A lehetséges módosításokkal kapcsolatban pontos információ eddig nem állt rendelkezésre, azonban most ez megváltozott. Lássuk, hát, mit hozhat a jövő!

Fontos megjegyezni, hogy a hazai Method Versenyszabályzatba nem kötelező átültetni a nemzetközi előírásokat, azonban célszerű. Hogy ennek mi az oka? A válasz egyszerű: A világbajnokságon való eredményes részvétel sokkal jobban biztosítható, ha a hazai horgászokat ezen keretrendszerben horgásztatjuk, ezeket írjuk elő számukra. Arra nem lehet  biztosan fogadni, hogy minden most következő szabály integrálásra kerül. Viszont ismerve a MOHOSZ előrelátását, várhatóan a 2023-as method versenyszezonban találkozni fogunk ezekkel a direktívákkal.

Az alapozó etetés változásai

Ezen szabályváltozás az összes közül a „leglátványosabb”, mivel alapjaiban fogja megváltoztatni a hazai method feederezést. Már az idei világbajnokságon sem lehet se bordás, se open end kosárral etetni. Az előírást a legegyszerűbben értelmezni úgy lehet, hogy csak azzal lehet etetni, amivel horgászni is lehet.

Ez nem túl bonyolult, így maradnak a method és a pellett kosarak. Ismerve a hazai horgászokat, már most beindult az agyalás, hogy mi módon lehet majd megoldani a magokkal történő etetést. Apropó etetéshez használt magok, lássuk milyen változás lép ez esetben életbe.

        

Method során használható magvak

A nemzetközi rendelkezés roppant egyértelmű, ami alapján kizárólag kukorica és a kender használatát engedélyezi. A kérdés nem is a szűkített repertoár lesz, hanem az, hogy milyen módon lesz az bejuttatva az etetésre. A horogcsalik terén három módosulás várható: a csali méret, az élőanyag és a tiltott horogra valók kérdésköre.

                  

Horogcsali változások

A nemzetközi irányelvek alapján a továbbiakban nem lesz horogcsali méretbeli korlát, így akár egy dupla 20 mm-es bojlival is lehet csalizni. A lényeg, hogy sem minimum, se maximum szabály nem lesz a méret tekintetében.

        

Az élőanyag esetében csonti félékből, valamint gilisztából maximum 1 liter mennyiség vihető be egy versenyre, amit természetesen limites edénybe kell bemutatni. A horogcsalik esetében a tiltások is előtérbe kerültek, így az Angliában oly népszerű löncshús, sem a tűzőszúnyog, illetve a kenyér sem használható a nemzetközi szabályzat alapján. A horgászat során használt különböző aromákat is elérte a változás szele, így ezt a kérdést is érinteni fogjuk.

         

Mi lesz az aromák sorsa?

Az egyik legmegosztóbb terület, mivel vannak akik szinte soha, de többen el se tudják képzelni e nélkül a methodozást. A véleményem az, hogy ez olyan, mint anno a Győzike show volt: senki sem nézte, de mindenki látta. Az etetőanyag ízesítéséhez használt folyékony, por vagy a manapság igen népszerű „zselés vagy jam-es” állagú aromákból már csak korlátozott mennyiséget lehet „belimitelni”. De mennyit és mit? A szabályzat szerint „ízenként vagy fajtánként” 1 dl és maximum 1 liter lehet összesen az aroma. Én azt gondolom, hogy ez egy jó változás, mivel így egyszerűsödik, és hatékonyabb lesz a „limitelés”. Elérkeztünk egy igen érdekes területhez, főleg ha ezt az alapozó etetés vonatkozásában hozott korlátozások fényében fogjuk vizsgálni. Ami nem más, mint az etetőanyag limit.

        

Most akkor mennyi, az annyi?

Köztudott, hogy a hazai Method Versenyszabályzatban az etetőanyag és a magok mennyisége maximum 8 liter. Ez a nemzetközi method szabály értelmében maximum 20 liter lehet, amit az adott világbajnokságot rendező nemzet szövetsége egyedileg módosíthat, pontosabban csökkenthet.

Magán véleményem, hogy az alapozó etetés terén várható lépések miatt én még a jelenlegi limit mennyiségét is túlzónak tartom, bár ki tudja, hogy milyen leleményes – innovatív – etetőkosár megoldással állnak elő a gyártók. Miután átlovagoltunk a technikai részekre folytassuk is itt a kalandozást, és lássuk, mit rejt még számunkra jövő.

A patás ördög visszatért, avagy újra legális a fonott zsinór?

A szenzációhajhász felkiáltás után egy picit higgadjunk le. A fonott zsinór horogelőkeként történő használata várhatóan továbbra is tabu lesz. Az más kérdés, hogy ez jó vagy rossz. A fonott horogelőke tiltása a method feeder esetében szerintem inkább trendkövetésen, mint valós tényeken alapszik, de legyen, már megszoktuk.

Viszont a dobóelőkeként történő használat lehetősége visszatért, és már nem csak az etetőboton (ami jövőre okafogyott lesz), hanem a horgászathoz használt boton is engedélyezett lesz. Végre egy újabb jó változás! Miért hangsúlyoztam ki, hogy a „horgászathoz használt” boton? A választ a következő bejegyzésben adom meg.

A Free Style mindenek felett!

A tervek szerint ismét lehet „ólommal” horgászni, ami lényegében a „cube” vagy a „bomb” in-line nehezékeket jelenti. De ez még nem minden, ezeket a végszerelékeket már nem csak feeder bottal, hanem akár bojlis bottal is be lehet vetni. Az utóbbi bot típussal akár 200 méterre is. Amennyiben ezt, és a horogcsali korlát törlését vesszük figyelembe, akkor meg is érkeztünk a bojlizáshoz.

Mi ez, ha nem „szabad stílus”?! Az egy más kérdés, hogy a „bombozás” mit ér normális alapozó etetés nélkül, de a lehetőség adott. Hát éljünk vele, ha a helyzet úgy hozza. Van egy másik visszatérő rendelkezés is, ami a tartalék botok esetében fontos.

Csak azt töltsd, amivel dobni fogsz!

Régen, pár évvel ezelőtt még a hazai method hőskorában ismert volt a következő szabály, miszerint a tartalék botokon található method kosarakat tilos volt előre „betölteni”, sőt még horogcsali sem lehetett a hajszálelőkén! Ez a rendelkezés visszatért a nemzetközi előírásokba. Itt is szeretnék egy megjegyzéssel élni! Kíváncsi leszek, hogy ha a hazai versenyszabályzatban ismét megjelenik ez a „pont”, mivel minden szabály annyit ér, amit be lehet tartatni belőle és pont.

       

A horogméret szabály!

A horog tekintetében hozott nemzetközi változások már érvényben vannak a hazai előírásban, így ezzel külön nem foglalkozom. Viszont az értelmezésre szükséges egy pár gondolatot szentelni, mert nem szokott mindenki számára egyértelmű lenni. Idézem a Method Feeder Versenyszabályzat 27.2. pontját, miszerint: A megengedett legnagyobb horogméret 10-es, a horog öblének átmérője 7 mm. Ennél nagyobb horog semmilyen esetben sem használható. A horgászathoz kizárólag szakáll nélküli (barbless) horgok használhatók! Szóval hiába van olyan gyártó, akinek a 10-es méretű horga „jobb lehet”, ha a helyzet úgy hozza, de az öböl mérete nagyobb, mint 7 mm, akkor bizony az szabálytalan, és tilos azt használni. A horog kérdés esetében is ugyanazt tudom mondani: annyit ér egy szabály, amit abból betartunk.

Mivel az írásunk apropója a nemzetközi method vagy freestyle szabályrendszer változása volt, így a következő módosító intézkedést is érinteni kell, ami várhatóan – valamilyen formában - megjelenik majd a hazai rendszerben is. Ez nem más, mint hogy az idei freestyle világbajnokságon már négy nap edzésnappal kell számolni. Minden hátsó szándék nélkül, de tapasztalatból írom le a következőket. Abszolút támogatom a „pályazárral” járó edzésnapok számának növelését, de amíg egy országos bajnokság döntőjén a versennyel egy időben, ugyan azon a „pályán” tegyük fel pontyhorgászok „túráznak”, addig ez a szabály is megmarad a „jelzés értékű” kategóriába.

Fontos megjegyezni, hogy a fent leírt változások a NEMZETKÖZI VERSENYSZABÁLYZAT-ot fogják érinteni. Az más kérdés, hogy ezekből mennyit fog beintegrálni a MOHOSZ Országos Versenyhorgász Bizottsága. A hazai versenyszabályzat eddig is iránymutató, szakmailag megalapozott és megfelelő volt, egyszóval senkinek ne legyen kétsége, hogy a fontosabb módosítások be fognak kerülni. Ennek az okáról a bevezető részben már tettem említést. Én személy szerint nagyon várom, hogy mit hoz a jövő. Milyen megoldásokkal fognak előállni a gyártók, különösen az alapozó etetés kérdésében. Szerintem velem együtt, sokan nem bánnák, ha a method visszatalálna arra az útra, amin anno elindult. Szívből remélem, hogy az idei dél-afrikai II. Free Style Method Feeder Világbajnokságon ismét nekünk szól majd a himnusz! Hajrá Magyarok!

TACKLEBAIT, MINDENT A HORGÁSZOKÉRT!