TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog

Parti pergetés Csehországban....

2022.08.24 12:42
Parti pergetés Csehországban....

Parti pergetés Csehországban

A parti pergetésről elmondható, hogy az egyik legnépszerűbb, és fura ilyet mondani, talán a legtrendibb pergető ágazat. Hogy ennek mi az oka? Vegyük is sorba! A versenyszerű pergetést - és ide nem sorolva a Trout Area-t - két nagy csoportba lehet sorolni, az egyik a csónakos, míg a másik a parti pergetés.

A csónakból történő pergetés egy jóval (és ezt idézőjelbe teszem) költségesebb stílus. A parti pergetéshez „csupán”: bot, orsó, műcsalik, zsinórok, egy halbarát merítő és pergető tapasztalat kell. A csónakos pergetésnél a műszaki háttér igen komoly tényező, amivel bizony számolni és költeni kell.

Magyar válogatottként

Most, hogy nagy vonalakban tisztáztuk, hogy mi is a különbség, beszélgessünk egy kicsit. A mostani beszélgető partnerem Karádi László korábbi Magyar Válogatott pergető horgász. A pontosabb kép érdekében kérem, hogy mondj néhány szót magadról!

A történet nem most kezdődött, ha jól emlékszem 2008 óta pecázom versenyszerűen. Akkoriban több versenyt is rendeztek a Vas megyei Pinkán és Gyöngyös patakon. Miután részt vettem az egyik ilyen versenyen annyira “beszippantott”, hogy azóta is szinte csak pergetek. 4- 5 évig zsinórban voltak pisztrángos versenyek ezeken a patakokon, aztán sajnos valamiért elmaradtak. Többször voltak dobogós helyezéseim. A válogatottba 2018-ban rendezett versenyről sikerült bejutnom. 2. lettem. 

A beszélgetésünk apropója, hogy nem rég voltatok egy parti pergető versenyen Csehországban. Pontosan milyen verseny is volt ez?

Ez Parti Pergető Ranglista Verseny volt a csehországi Luzkovice melletti Drevnice -patakon, amely egyben ranglista pontgyűjtő lehetőség is volt. 

Ez nem éppen itt van a szomszédban. Hogy esett a választás erre a vízre?

A morvaországi Drevnice-patak adottságai irigylésre méltóak, illetve a válogatottság szempontjából sem mindegy, hogy az milyen vízen dől el. Valamint a felkészülés és a tapasztalat szerzés terén is előny, ha ilyen körülmények között is tudunk horgászni! Igen, bizony utaztunk is 5 órát érte, viszont a szervezők azt gondolták, hogy akkor legyen dupla forduló, amivel mindenki egyetértett.

A morvaországi pisztráng portré

Milyen halra lehetett készülni? Milyen információkkal álltak rendelkezésedre?

A versenyen kimondottan pisztráng volt a célhal. Szivárványos és elvétve sebes pisztrángot lehetett szákba terelni. 

Milyen volt a verseny helyszín, mennyire volt halas a pálya?

Ez egy igen kényes kérdés, legyen szó bármely horgász módszerről, de itt erre nem lehetett panasz. A vízbe körülbelül 1000 db friss hal érkezett két nappal korábban, ennek megfelelően éreztük már, hogy jó halas verseny lesz. Komoly eredmények születtek délelőtt egy halasabb, nagyobb víztömegű részén a pataknak 300 db hal került a szákokba. Délutánra eleredt az eső és 173 halat fogtunk. Ennek ellenére izgalmas verseny lett belőle.

Úgy tudom, hogy a parti pergetésnek van egy speciális szabályrendszere a végeredmény eldöntésére. Beavatsz minket a részletekbe?

Ahány megfogott hal, annyi pont etaponként. A versenyzők egyik fele délelőtt pecázott, míg a többiek délután 4x45 perces etapokban. Etaponként aki a legtöbb halat fogja meg, az kapja az egyes helyezési számot, és így tovább. Cél, hogy a négy etapból összesen legkevesebb pont legyen a neved mellett. A két fordulóban összeszedett pontokból pedig kialakul a végső helyezés. Az első helyezett 40 pontot kap majd 2 ponttal csökkentve a többiek.

Az elején említetted, hogy ez egy ranglistás verseny, ez pontosan mit takar?

A verseny egyéni pisztrángfogó pergető verseny, mely a Parti Pergető Nemzeti Rangsor OVHB által jóváhagyott pontszerző versenye volt. A verseny két napja külön kerül kiértékelésre, így a versenyző két ranglista pontszám szerzésére jogosult a nevezéssel, és a versenyen való részvétellel. A pontokat 3 éve gyűjtjük, ami azt jelenti, hogy az OVHB által kijelölt versenyeken lehet ranglista pontokat gyűjteni. Az elmúlt 3 év legtöbb pontjaival rendelkező 9 versenyző közül kerül ki a válogatott keret. Az adott év bajnoka és a listavezető automatikusan kerettag, a másik 3 főt pedig Forgó András kapitány választja ki. 

Mesélj egy kicsit a versenyről, hogy alakult, és mi volt a terved?

A verseny igencsak színvonalasnak ígérkezett, mivel csak 2 ember hiányzott a ranglista első 10 aktuális versenyzői közül. Célom az volt, hogy a két napon összesen legalább 40 pontot gyűjtsek be az elérhető 80-ból.  A sorsolás úgy alakult, hogy én a délutáni fordulóban kezdek a pontokért harcolni, délelőtt pedig a csapat másik felénél kellet feljegyezni a fogott halakat. Az első 45 percben 9 db halat sikerült fogni, ami az 5. legtöbb volt a mezőnyben. A második beindulásban mindössze 3 db-ot húztam ki, aztán sikerült egy szektor 1-et horgászni, igaz csak megosztva egy másik 7 halas versenyzővel. 

Muszáj megkérdeznem, hogy volt e valami emlékezetes pillanat ezen a hétvégén?

Igen jók az információid! Az utolsó beindulás igazán fordulatosra sikerült. 35 percig még nem volt hal a nevem mellett. Aztán az utolsó 10 percben egy jól sikerült helyváltásnak köszönhetően 5 halat akasztottam meg, amiből 4 db szákba is került. Ezzel sikerült a szektorban a 3. helyet megszereznem, ami összetettben a 7. helyhez volt elég. Ez 26 pontot jelentett az első nap. Másnap még sikerült 22 pontot bezsebelnem, és így a kívánt célt elérnem. 48 pont, ami ahhoz elég, hogy nem szakadtam le az élbolytól.

Egy lépéssel közelebb a célhoz

Hol állsz most a ranglistán?  

Jelenleg a 12. helyen vagyok, de számításaim szerint talán sikerült most feljebb kúsznom. Ezt majd, ha hivatalosan közzé teszik, akkor lesz biztos. 

Köszönjük az interjút, és reméljük, hogy sikerül ismét a válogatottságot megszerezni!

Én köszönöm a lehetőséget és azon leszek, hogy a parti pergető ranglistán mihamarabb az első 9-be beférjek. 

Azt fontos tudni, hogy az idei évtől Karádi László a TackleBait és a Sakura színekben versenyez, ami nagy megtiszteltetés számunkra, amit Laci eddig elért eredményei alapján szükségtelen magyarázni. A terveink szerint gyakran fogunk jelentkezni pergetős témákkal, melyhez a kellő szakmai alap maximálisan biztosított lesz. 

Egy kis titkot elárulok, így a végére: a következő pergetős témájú írásunk alanya Ihász Tibor lesz, aki szintén idén csatlakozott a Csapatunkhoz és nem mellékesen Lacival horgászik együtt, hol egyéniben, hol csapatban indulva. Pontosan mi lesz a téma, az egyelőre legyen rejtély, de az bizonyos, hogy naprakész lesz…

TACKLEBAIT MINDENT A HORGÁSZOKÉRT!