TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Segíthetünk?  +36303370282 | info@tacklebait.hu

Blog

Mindent amit az Abért-tóról tudni érdemes, avagy rövid történeti áttekintés...

Fordán Krisztián
2022.04.28 11:14
Mindent amit az Abért-tóról tudni érdemes, avagy rövid történeti áttekintés...

Mindent amit az Abért-tóról tudni érdemes, avagy rövid történeti áttekintés a lukácsházi víztározóról...

Jártál már az Abért-tónál? Kár lenne kihagyni! Mielőtt tovább szaporítanám a dicsérő szavakat a tó horgászati adottságairól, kicsit tekintsünk vissza az időbe és nézzük meg, hogy is „született meg” ez az 2022. évi Országos Method Bajnokság Döntőjének helyszínt adó víztározó!

A sorozatunkat, melyben minden fontos dolgot és tudnivalót érinteni fogunk, most rendhagyó módon egy kis történeti áttekintéssel kezdjük...

A tó története...

A Lukácsháza és Kőszeg között elterülő víztározó a Gyöngyös patak áradásai elleni védelem érdekében készült el. Fontos tudni, hogy a Vas megyében rendkívüli károkat okozó 1965-ös „nagy árvíz” megtanította a helyi embereket, hogy fel kell készülni minden eshetőségre, hogy elejét lehessen venni minden, amúgy megelőzhető károsodásnak, pusztulásnak. Évtizedeken keresztül tervezték a víztározót, de csak 2008-ban kezdődött el a munka gyakorlati része. A kivitelezést a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság irányította, melynek célja az árvíztározó megépítése volt, ami 2009 őszétől 2010 nyaráig meg is épült,  a völgyzárógát építése eredményeként egy 16 és egy 9 hektáros tavat alakítottak ki, a kivitelezést 2010. októberében adták át. Van, aki KőszegLukácsházi-víztározóként ismeri, de a mostani neve: Abért-I. és II. tó. Ezt a nevet Abért Lászlóról a Vízügyi Igazgatóság volt főmérnökéről kapta. A 16 és a 9 hektáros tavat három sziget is ékesíti, melyek nem csak vizuális élményt nyújtanak, hanem fontos ökológiai szerepet is betöltenek. Ezek a mesterséges szigetek fontos költő- és előhelyek az egyes madár fajoknak, illetve a halak természetes szaporodása szempontjából is kiemelt fontosságúak.

Az Abért tó megközelítés és elhelyezkedés

Ha ezeket a sorokat olvasva már megfogant fejetekben a vágy, hogy irány az Abért-tó, jó ha tudjátok, hogyan lehet megközelíteni. A 87-es főútról a megyeszékhely felé haladva a Kőszegfalva nevű városrésszel szemben is meg lehet közelíteni, de akár a Szombathely‒Kőszegfalva vasútvonalon is. Egyszerűen csak ott van a vasútállomással átellenben. Aki biztosra akar menni számukra itt a GPS koordináta: 47.361677, 16.566767, amivel az érkezés 100%-os lesz!

Hogyan tudsz az idei METHOD OB döntőnek is helyet adó Abért tavon horgászni?

Röviden a jegyekről. Az általános vasi területi jeggyel rendelkező horgászok külön jegy váltása nélkül horgászhatnak az Abért I.- II. tavon. Fontos tudni, hogy a tavakra speciális Catch&Release éves területi jegy váltható. Természetesen azok számára is nyitott a lehetőség, hogy ezen a csodálatos vízen horgászon, mivel napi területi  jegy vásárlásra is van lehetőség, ami akár online vagy a jegybizományosainknál is megvásárolható. Fontos tudni, hogy sem a napi, sem az éves jegy nem jogosít fel hal elvitelére, viszont olyan élményekben lehet részed, amit máshol nem igen lehet megtapasztalni.

Fontos tudnivalók, avagy a horgászat feltételei

Kezdjük azzal, mi az, ami tilos mind a két tavon!

 • Tilos a csalihalfogó háló használata!
 • Tilos az élő csalihallal és a halszelettel való horgászat!
 • Tilos a léki horgászat!
 • Nagyméretű merítő szák, pontymatrac és horogszabadító nélkül nem lehet elkezdeni a horgászatot!
 • Tilos a halak takarmányozó etetése!
 • Mind a két tavon január 01. – április 30. között általános – műcsalis – ragadozó halas tilalom van érvényben.
 • Mind a két tavon október 01. – március 31. között reggel 6.30 órától – 18.00 óráig, április 01. – szeptember 30. között reggel 05.30 órától – 20.30 óráig lehet horgászni. Sötétben horgászni TILOS!
 • Mind a két tavon – műcsalival – pergetni és legyezni kizárólag, lenyomott szakállú, vagy szakáll nélküli horoggal lehet.
 • A törpeharcsát kivéve minden halat vissza kell engedni kíméletesen a vízbe!A legyezésnél és a pergetésnél lenyomott szakállú, vagy szakáll nélküli horgot kell használni!

Csak az Abért I. tóra vonatkoznak a következő tilalmak:

 • Az Abért I. tó teljes területén a pergetésen és a legyezésen kívül más horgászmódszer alkalmazása csak a Gyöngyös felőli két oldalon lehetséges. A parkoló melletti részen és a két tó közötti gáton csak a pergetés és a legyezés módszere a megengedett.
 • Tilos az Abért I. tó melletti kijelölt parkolón kívül parkolni, vagy netán gépkocsival a töltésen tartózkodni!

Csak az Abért II. tóra vonatkozó tilalom:

 • Csak a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által kijelölt partszakaszokon lehet mindenféle módszerrel horgászni. Ezt az adott helyen tábla is jelzi. Ezen a tavon tilos a főút felőli partszakaszon horgászni.

Aki nem járt még az Abért-tónál, annak erősen ajánlott, legyen horgász vagy csak természetjáró, érdemes  megtapasztalni, milyen az, amikor az ég és a föld összeér, milyen az, amikor a zöld és a kék a természetben találkozik.