TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Segíthetünk?  +36303370282 | info@tacklebait.hu

Blog

Hogyan válassz pontymatracot vagy pontybölcsőt?

Fordán Krisztián
2021.05.10 20:48
Hogyan válassz pontymatracot vagy pontybölcsőt?

Hogyan válassz pontymatracot vagy pontybölcsőt?

Napjaink horgászkultúrájának megkerülhetetlen, már-már dogmatikus tétele a Catch and Release, avagy a „fogd meg és ereszd vissza”. A horgászvizek “átalakulásával”, pontosabban a szabályok változásával egyre nagyobb teret nyer a halakkal való kíméletes bánásmód.Egy gondolatra álljunk meg!
A C&R szempontjából a legfontosabb a szákolás és a visszaengedés között eltelt idő. Mert itt tudunk igazán halbarátok lenni, illetve itt tudnak a dolgok igazán félresiklani. Lássuk is milyen szempontok alapján válasszuk ki ehhez a nélkülözhetetlen kellékeket!

A pontymatrac és a bölcső között a leglényegesebb különbség, hogy a pontybölcsőbe helyezett hal mozgása, a bölcső kialakításnak köszönhetően korlátozott, illetve sokkal nagyobb biztonságban van ez miatt. A pontymatrac esetében jóval nagyobb figyelmet kell fordítani arra, hogy a hal ne verje össze magát, illetve végig a biztonságos matracon maradjon.


Pontymatracra fel!
Szinte mindenhol, és ezt szerencsére szó szerint kell érteni, előírják a pontymatrac használatát. Bár közel sem tud annyit, mint egy pontybölcső, de a használata abszolút üdvözlendő!

Milyen szempontok alapján válasszunk? Igazán jó tanácsként azt tudom mondani, hogy lehetőség szerint a minőségibb, párnázott és nem utolsó könnyen száradó anyagból készült típusokat keressük! Az igazság az, hogy bármilyen pontymatrac jobb a semminél… De, hogy egy kicsit konkrétabb legyek, érdemes az úgynevezett bőrönd stílusú típusok közül választani. Ez a matractípus fülekkel rendelkezik, aminek köszönhetően a halat könnyedén és biztonságosan tudjuk visszahelyezni az éltető elemébe. Erre jó példa a Prowess Nightfall matrac, de számos gyártó kínál hasonlóan kiváló pontymatracot.


A pontybölcsőválasztás buktatói...
Lépjünk egy szintet és lássuk a pontybölcsőket! Milyen szempont alapján válasszunk pontybölcsőt?

Szerencsére a választék óriási, mivel az igény is megnőtt ezekre a termékekre. A kínálat sokszínűsége egyrészt megkönnyíti, másrészt nehezebbé is teszi a választást. Az árverseny miatt bele lehet futni egy-egy igen rossz, már-már használhatatlan termékbe, ezért is fontos jobban körüljárni a témát, mivel jó esetben nem 1-2 évre veszünk pontybölcsőt!

Keressük itt is a minőségi anyagokat, az igényes kialakítást, amelyek kombinációja eredményezi a strapabíróságot, ami az egyik legfontosabb szempont a döntésnél!

A méret a lényeg!
Jó tanácsként egy dolgot érdemes átgondolni, mielőtt megvásároljuk a kiszemelt pontybölcsőt! Mert a méret a lényeg! Amennyiben a logisztikai lehetőségeink korlátozottak, akkor szerencsésebb a kompakt kialakítású modellek közül választani. Az utóbbi típusok az úgynevezett szivacsos, jól párnázott, állvány vagy láb nélküli pontybölcsők. Ezek között találunk olyat is, amely zárható "fedéllel" rendelkezik, amely igen hasznos funkció tud lenni a “C and R” során. A szivacsos, állvány nélküli modellek további előnye, hogy biztonságosabban tudjuk a halakat visszahelyezni a vízbe, mint a bemutatásra kerülő állványos pontybölcsők esetében.Állványosat, de milyet?
A vélemények megoszlanak, hogy melyik pontybölcső-kialakítás a jobb, igazságot nehéz tenni, nem is akarok. Inkább bemutatom, hogy mire kell odafigyelni az állványos bölcsők esetében!

A kínálat talán itt a legnagyobb! Így ha elég időt fordítunk a keresésre, nagyon jó ár-érték arányú pontybölcsőket lehet találni. Ezért a szokásos minőségi anyag és összeszerelési faktor mellett a legfontosabb szempont legyen az, hogy mit kapunk a pénzünkért!

De melyek azok a plusz dolgok, amelyek megléte növeli a pontybölcső használati értékeit?

A teljesség igénye nélkül, ilyen extra funkcióra kell gondolni: kompakt váz és kivitel, fedőhuzat, mérlegelő betét és a különböző praktikus tároló megoldások. Nagyon fontos és a döntés szempontjából a leglényegesebb, hogy mindig a minőség irányába induljunk el, szem előtt tartva azt a bizonyos ár-érték kérdést, így nagy bizonyossággal jól fogunk választani.

Biztosan jó döntést hozunk, ha például a PROWESS Absolum pontybölcsőjét választjuk!

Megoszlanak a vélemények, hogy melyik pontybölcső típus a jobb megoldás, az állványos, vagy a “magasított falú” jobban párnázott? A kíméletes bánásmód szempontjából, a párnázottság miatt az utóbbi jobb opció. Az állványos modell, az oly fontos fénykép készítés biztonságosabb megvalósíthatósága miatt szerencsésebb választás.

Óvjuk és védjük!
A halak védelme szerencsére előtérbe került a sporthorgászat vonatkozásában is, így az ehhez kapcsolódó eszközök száma és az igény irántuk megnőtt, teret adva egy természetközpontúbb, kulturáltabb gondolkodásnak. Azonban fontos, hogy ne legyünk álszentek és minden esetben használjuk a halvédelmi kellékeket, mivel a rossz példa ragadós, mutassunk inkább jó példát!

Tacklebait, mindent a horgászokért!