TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Segíthetünk?  +36303370282 | info@tacklebait.hu

Blog

Legyél Te a napijegyes tavak method királya! II.fejezet - BOT & ORSÓ

Fordán Krisztián
2021.03.14 14:26
Legyél Te a napijegyes tavak method királya! II.fejezet - BOT & ORSÓ

Legyél Te a napijegyes tavak method királya!
Második rész, avagy a legjobb feeder bot és a legjobb orsó története…

 

A címadó történet első fejezetében, a végszerelék témakörét jártuk körül és azt gondolom, sikerült egy egész jól működő rendszert találnunk. Azoknak akiknek kimaradt az említett első epizód nekik azt javaslom, hogy olvassák el azt, mivel annak fényében nyer a mostani anyag is teljes értelmet.

A feeder bot és az orsó kiválasztása esetén a lényeg, véleményem szerint az „egyensúlyban” rejlik! A témaválasztás önmagában is megosztó, megjegyzem készakarva, de ezek után még azt is le merem írni, hogy melyik bot és orsó a legjobb… Erre mit lehet mondani? Egyébként minden vélemény érdekel! Visszaszámlálás elindult: 3,2,1 nyit a komment szekció! ????

A legjobb method szett esetében a módszerhez illeszkedő legjobb párosításra fogok javaslatot tenni, mégpedig a lélektani határt 30 000 forintnál húzom meg! Tapasztalatom szerint, ebben a szegmensben is lehet igazán jó, akár versenyen is helytálló bot - orsó párost találni.

Lássunk is hozzá!

  1. A horgászbot

A bot a legemblematikusabb eleme a feeder technikának, mivel ettől lesz az, ami! Visszautalva az első részre, sikerült a maximális dobási távolságot és az ehhez legjobban illeszkedő etetőkosár súlyát meghatározni. Ezek után nincs más dolgunk, mint a költség limit figyelembevételével válasszuk ki a számunkra lejobb feederbotot!

A piacon se szeri, se száma a különböző horgászmárkáknak, akik „jobbnál jobb” és kimondottan a method módszerhez tervezett és készített botot kínálnak. „De mitől lesz egy bot methodos?” A felirattól vagy, mert azt mondják? A hazai viszonylatban egy „methodos” bot szerintem, alapvetően „pontyos”! Ez mit jelent? Amennyiben a legegyszerűbb választ keressük akkor, a mi botunk medium-heavy vagy heavy karakterisztikájú. Fontos, hogy kiindulási alapnak egy jól terhelhető, a „kezdők” hibáit jól tűrő konstrukciót találjunk. Nem kell aggódni számos típus közül tudunk választani, de ezek közül én két típust tartok érdemesnek kiemelni, amire nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy ez a legjobb feeder bot ahhoz, hogy mi legyünk a királyok! ????

Álljunk meg egy pillanatra, mindenféle elfogultság nélkül, sőt! A következő pár sor egy márkafüggetlen véleményt fog tükrözni, aminek egyetlen egy célja lesz, hogy a kereteken belül elérhető legjobb feederbotokat ajánljam!

Az egyik a Benzar Allround 330/360 méretekben, szerintem egy igazán bomba ajánlat, ár érték arányba verhetetlen. A másik megoldás neve hallatán, gyakorlatilag minden betű, amit leírok felesleges ujjmozdulat, mivel ez a típus lassan fogalommá vált a hazai horgászok körében. Ez nem más, mint a Benzar Universal Feeder 330. Ami a véleményem igazát bizonyítja az a nagy számok törvénye, az utóbbi botból egyre többet láthatunk a vízparton. Nem mellékesen olyan paramétereket és megoldásokat kapunk az Universal esetében, ami abszolút nem megszokott ebben az árkategóriában. Ilyen például az 5 darab spicc és állítható súlyozással rendelkező záródugó, valamint a bottest anyaga. Lényegében egy ízig-vérig pontyos versenybothoz jutunk, ha az utóbbi típus mellett tesszük le a voksunkat Mindkettő alternatíva tökéletes választás és minden túlzás nélkül az adott árkategória legjobb feederbotjairól van szó!

  1. Az orsó

Most, hogy sikerült „rövidre zárni” ezt a kérdést, keressük meg a számunkra legmegfelelőbb orsót vagy orsókat!

Tekintettel, hogy a célhalunk a ponty, továbbá a végszerelékünkből eredően a kapások túlnyomó százalékban rendkívül agresszív lesz, így az orsó tekintetében, véleményem szerint kizárólag egy nyeletőfékes típus jöhet csak szóba! Mivel többségében valószínűleg intenzíven telepített tavakon fogunk horgászni, ahol az előbb leírt élményben sokszor lesz részünk, így előfordulhat egy igen szerencsétlen helyzet, ami további érv az orsó típus mellett. Sokszor láttam és anno én is „megjártam”, amikor a figyelem és a kapás intenzitása nincs egyensúlyban és ilyenkor a ponty viszi a botunkat, mint az a bizonyos piros hetes.

Egy jó nyeletőfékes orsó hasznos és hálás társunk lesz. De milyet válasszuk? Igazából a limit eléggé behatárolja a lehetőségeket! De így is tudok egy tökéletes megoldást. Az adott árkategória királya nem más, mint a by Döme Team Feeder Carp Fighter LCS. Az orsó vásárlásnál egy jellemző hibát szoktak elkövetni a horgászok, mégpedig azt, hogy nem a megfelelő méretet választják, általában alul kalibrálják! Én a „kisbotra is a nagy orsót” elvet vallom, ennek megfelelően az 5000 vagy 6000 méreteket javaslom használni. Még egy érv az említett orsó mellett, az eladási tapasztalatok alapján minimális a panasz, míg más hasonló árfekvésű ugyan csak Kínában, megkockáztatom, hogy ugyanabban gyárban készült orsók esetében ez nem mindig mondható el!

Az egész sorozat lényege a márka függetlenség, azonban a szubjektivitás jogát, az elérhető legjobb választás tekintetében megtartom magamnak, amit nem az érdek, hanem a tapasztalat diktált. A rendelkezésre álló költségkeret alapján a fent leírt típusok azok, amelyek (szerintem) vitathatatlanul a legjobbak! Ez a method feeder szett nem az a „megúszós, jó lesz az” variáció, bizonyos körülmények és kompromisszumok mellett akár még verseny felszerelésként is helytáll.

Természetesen azok számára is adok egy tippet, akik az elérhető legjobbat keresik és az ár esetleg másodlagos szempont. Számukra a Garbolino ESSENTIAL METHOD-ot ajánlom, ami szerintem az adott módszer tekintetében legjobb feeder bot. Az orsónál szabad a gazda! A prémium orsóknál nagy igazság, hogy az ár arányban áll a minőséggel és teljesítménnyel.

A következő részben kiderítjük a titkot vagyis, hogy kerül a nyúl a kalapba! A sokszor misztikus ködbe burkolózó etetőanyag és csali kérdést járjuk körül, annak érdekében, hogy tisztuljon a kép! A fent leírt feeder botok és orsók tökéletes megoldások ahhoz, hogy Te legyél a napijegyes tavak királya!