TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Segíthetünk?  +36303370282 | info@tacklebait.hu

Blog

Legyél Te a napijegyes tavak „methodkirálya”! ELSŐ FEJEZET, avagy mi is a lényeg?

Fordán Krisztián
2021.03.01 11:38
Legyél Te a napijegyes tavak „methodkirálya”! ELSŐ FEJEZET, avagy mi is a lényeg?

Legyél Te a napijegyes tavak „methodkirálya”!

ELSŐ FEJEZET, avagy mi is a lényeg?

Mielőtt „mélyebben” beleásnánk magunkat a témába, egy gondolatra térjünk vissza arra, hogy mi is a method, mi a lényege? Egy korábbi cikkből  származó részt idézek, hogy én mit gondolok a methodról.

 

„Először is nézzünk meg, hogy mi fán terem ez a method, miben rejlik vajon, ez a szinte mindent elsöprő, több éve tartó dominancia? A válaszon nem kell sokat gondolkodni. A robbanásszerű és töretlen népszerűségét az egyszerűség, a hatékonyság és az eredményesség okozza. A következő pár gondolat, a címválasztáshoz hasonlatosan biztos „bicskanyitogató” lesz a sokak számára, mégpedig azért, mert véleményem szerint, a methodozást nem az etetőkosár típusa, a method felirattal ellátót kiegészítők teszi azzá ami, hanem a MÓDSZER!”

 

Szentül hiszem, hogy a method lényege, az etetőanyag köré épített rendszerben, és a módszerességben rejlik. A szisztematikusság, ami nem jelenti azt, hogy bonyolultan kell pecázni, pont az ellenkezőjéről lesz szó.

 

A következőekben, a legegyszerűbben végszerelék összeállítását és annak eszköz igényét fogom bemutatni, abszolút. Sokan nem is gondolnák, hogy milyen apró kis dolgokon múlik, hogy egy method végszerelék „működik vagy nem”. Úgy fogunk eljárni, mint egy jó főzőműsorban, lépésről lépésre haladva a „receptben” jutunk el  a „készételig”, ami garantáltan remek lesz!

 

  1. lépés: az etetőkosár

Először is vegyünk egy etetőkosarat! De milyet? A method feeder szó hallatán egyből a töltögetős kosár ugrik be. Az eltelt idő viszont igazolta ennek a megoldásnak a létjogosultságát hazánkban is. Így nincs mit tenni, Mi is a flat kosár köré építjük a rendszerünket! A különböző method kosarak működési elve ugyanaz, azonban az egyes típusok között, igen is van lényeges különbség. Ez főleg a töltés mikéntjében és a kosár formájában rejlik. Mi viszont most ezzel nem foglalkozunk, maradunk a klasszikus töltőszerszámos modellnél, legyen az bármelyik márka terméke. A kosár kiválasztásánál igazán nagy hibát lehet elkövetni, ha nem a megfelelő súlyú darabot „vesszük le a polcról”. Fontos a következő „ökölszabályt” követni, ami az esetek nagyrészében helytálló lesz! Mindig a „meghorgászandó” távolsághoz kell igazítani kosár tömegét.

Az intenzíven telepített tavak nagy részénél, a dobótávolság maximum 60 – 70 méterig terjed. Azt gondolom, hogy ezt egy 30 – 45 gramm súlyú kosárral könnyedén elérhetjük, nem mellékesen úgy hogy a botunkat nem tesszük tönkre, mivel számolni kell az etetőanyag súlyával. Szóval a lényeg, az elején kerüljük az indokolatlanul nagy kosarakat, nem kell az nekünk!

  1. lépés: a gyorskapocs

Most hogy megvan az „ideális” method kosár, azt valahogy az horogelőke felől ütköztetni kell a damilon. De mivel? Jöhet csípőből a válasz, hogy a klasszikus forgókapoccsal, plusz gumigyönggyel. Én azt kérem, hogy ezekkel semmiképpen sem! A horgászat fejlődésével roppant ötletes és praktikus megoldások láttak napvilágot, ilyenek a feeder gyorskapcsok is, sok jó típus található a piacon. A mi receptünkhöz én a GURU SPEED BEADS -t vagy azok klónjait javaslom használni. Miért is? Mert pofonegyszerű és jelenleg ennél nincs jobb opció! 

  1. lépés: a kötés

Sikerült elérnünk az egyetlen olyan részhez, amit nem tudunk megvásárolni, mert azt nekünk kell megoldani! Ez pedig a „csomó”, amivel a gyorskapcsot a főzsinórhoz kötjük, ezt horgászok nagy része Clinch vagy Palomar csomóval hajtják végre. A kettő közötti nagy különbség – szerintem – az, hogy az utóbbi sokkal egyszerűbb és nem mellékesen jobb! Mi az a Palomar kötés és miért ezt? A Clinch csomó egy általános elterjedt, sokak által kedvelt kötés, de aki nem ismeri egyiket se, na nekik a Palomart javaslom. A kivitelezését leírni se bonyolult, de inkább képeken keresztül mesélem el, hogy is csináljuk.

 

  1. lépés: a horogelőke

Most, hogy a technikai rész nehezén túl vagyunk, jöjjön ahol a legtöbb hibát követik a kezdő methodosok, ez pedig a horogelőke. Milyen horgot, mekkora előkére kössük fel? Fonott vagy monofil legyen az anyaga? Milyen legyen a csalirögzítési megoldás? Tüske, karika, stopper? Valóban nem egyszerű a helyzet, nagyon sok kérdés merül fel, ami ismét tévútra tudd vinni minket, ezzel elvonva a figyelmünket a lényegről! De erről is majd kicsit később! Mindenki nyugodjon meg, ahogy a népszerű „meme”-be is olvasható, mert van megoldás. Sokat hallani, hogy az előkötött horog, a gyengék fegyvere, de eléggé nagy butaság lenne, ha nem használnánk ki ezt a lehetőséget. Két fontos dolgot kell pontosítani a siker érdekében! Az első, hogy alapvetően pontyra fogunk horgászni, amihez a legkisebb horogméret amit még nyugodt szível tudok ajánlani az 12-es, a versenyhorgászok a 10-es méretet már „kampónak” hívják, de nyugodtan elmehetünk 8-as „tábláig”. A csalirögzítési megoldások közül válasszuk a csalitüskés típusokat, ezekkel sokkal egyszerűbben fogunk dolgozni és ezért sem érintem a többi alternatívát.

Az előke anyaga esetében az ország két részre szakadt, vannak a fonott pártiak és az „ellenzék” a „monofilosok”. Az biztos, hogy az elején jobb irány a fonott, mivel jobban tűri a hibákat. Azonban én azt, gondolom, mint a horogméretnél is, hogy egyik és másik típusból érdemes egy – egy vagy akár több csomagot is betárazni. Ez által a „fegyvertárunk” nagyobb lesz, amivel szisztematikusan tudjuk a végszerelékünket variálni. Az utóbbi mondat nagyon fontos, ami a következő részekben fog igazán kiteljesedni és értelmet nyerni.

 

Gyorsan foglaljuk össze a dolgokat és vegyük lajstromba, hogy milyen összetevőből fog állni az egyszerű és egyben nagyszerű végszerelékünk!

  • Elsőként szükségünk lesz darab tetszőleges márkájú method kosárra, aminek a tömege 30 – 45 gramm legyen.
  • Másodjára, mit élet minden területen, szükségünk lesz egy jó kapcsolatra, így végszerelékünk egyik legfontosabb alkotóeleme a gyorskapocs lesz.
  • Az egyetlen „hand made” lépésről se feledkezzünk meg, ami a Palomar kötés.
  • Zárásként pedig a hajszálelőkés előkötött horog/horgok beszerzést kell abszolválni.

Azt gondolom, hogy egy tudatosan összeállított method végszerelék és az ahhoz tartozó kiegészítők költségvetése jóval kedvezőbb lesz, mint amikor valaki random módon válogatja össze a motyókat.

 

A következő részben érkezünk a bot, az orsó és főzsinór epizóddal fogunk foglalkozni. Sorba vesszük a legjobb ár/érték arányú felszereléseket, amivel remélhetőleg segíteni tudunk a módszerrel ismerkedőknek! Tartsatok velünk legközelebb is! Mert a cél továbbra is az, hogy Te legyél a napijegyes tavak „methodkirálya”!