TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Segíthetünk?  +36303370282 | info@tacklebait.hu

Blog

A VI. Feeder Klubcsapat margójára, avagy miért is jó bot a Garbolino Essential Method?!

Fordán Krisztián
2021.07.25 16:31
A VI. Feeder Klubcsapat margójára,  avagy miért is jó bot a Garbolino Essential Method?!

A VI. Feeder Klubcsapat margójára, 

avagy miért is jó bot a Garbolino Essential Method?!

 

Érdekesnek és egyben furcsának is tűnhet a címválasztás. Jogos a kérdés, hogyan kerül egy mondatba a method és a finomszerelékes feeder?! Ígérem, hogy a válaszra hamarosan fény derül! De mielőtt megválaszolom a kérdést, nézzünk egy kicsit a dolgok mögé, hogy kerek legyen a történet!

 

A Garbolino márka hazai képviselőiként nagy örömünkre szolgál és szolgált az a tény, hogy sikerült visszavezetni a piacra ezt a nagy múltú és népszerű horgászmárkát. Ennek köszönhetően nagyon sokan érdeklődtetek és még többen tettétek le a voksotokat a Garbolino termékek mellett. A történetünk szempontjából fontos lesz még egy szál, egy bizonyos dátum! Tudni kell, hogy a címben említett országos bajnokság eredetileg egy későbbi időpontra volt datálva, azonban az augusztusi világbajnokságok miatt a MOHOSZ előrébb hozta az eseményt. Ez a változás egy kicsit keresztülhúzta a számításaimat! Lássuk is miért! 

 

A nagy népszerűségnek köszönhetően az összes keszeges feederezéshez tökéletes ESSENTIAL Light botunk elkelt és mivel az újabb szállítmány csak versenyt követően érkezett volna meg, egy ilyen szintű versenyhez szükséges darabszám nem állt rendelkezésemre, így szükség volt egy kényszermegoldásra. A rövid kitérő alapján, így kerültek képbe a Garbolino Essential Method botok!

Egy korábbi írásban már foglalkoztam az Essential feederbotokkal, amelyeket nyugodt szívvel ajánlok mindenki figyelmébe! Továbbra is tartom az állításomat, hogy ez a típus a jelenleg elérhető legjobb feederbot és ezt a desedai kaland csak megerősítette bennem. 

 

Miért is? A sztorink főszereplője a Garbolino Essential Method 330 méretben egy igazi pontyos bot, ami tökéletes választás arra, amit a neve sejtet. Azonban érdemes tudni, hogy a Garbolino fejlesztőinek előrelátásának köszönhetően – ami egyébként jellemző az angolos iránymutatás alapján készült botokra – a feederspiccek egy bizonyos spektrumban kompatibilisek egymással! És ez lesz a kulcs a történetben! Az adódó lehetőséggel élve támadt az az ötletem, hogy mi lenne, ha keszeges botokhoz való üvegspiccel megnéznénk, hogy mit mutat ez a bot? És itt történt meg a varázslat! 

 

És, hogy honnan jött ez az őrültnek tűnő ötlet??? A Garbolino Essential botok között van egy igazi gyöngyszem, amelyhez fogható feederbot szerintem nincs a piacon, ami nem más, mint a Bream! Ez a feeder egy igazi távdobó keszeges bot, amellyel minden gond nélkül lehet bullet- vagy window-kosárral 90 méter fölé horgászni, ami szerintem nem rossz! Ezt a hihetetlen teljesítményt a bot alsó 2/3 részében rejlő „erőnek” köszönhetjük. Egyébként én ezt a típust előszeretettel használom methodozáshoz is. Mivel a bot karakteréből eredően nagyon pontosan lehet vele dobni, illetve a terhelés hatására szépen dolgozik a vékony blank! A Bream botokhoz üveg- és karbonspiccek járnak, amelyek teljesen megváltoztatják a bot felső harmadának a működését, de erről később! Egyszóval így állt össze a fejemben ez a kényszer szülte ötlet, ami végül nem is sült el olyan rosszul!

A száraz tesztek során már látható volt, hogy a bot karaktere „teljesen” megváltozik a „finomítástól”. Érdemes tudni, hogy egy methodos feederbot alapvetően „tagból” mutatja a kapást, ami azt jelenti, hogy az „erősebb” spicc egy egységet képezve közvetíti a „húzós” kapást. Addig egy üvegspicc esetében, a kapásnál a spicc mozdul és a befogadó tag csak az erőteljesebb reakcióra lép akcióba. Az előzőekből kiindulva az első feladat, hogy a kapást észrevegyük, ami igen fontos, a finom keszegezés során, megoldottá vált. Tekintettel arra, hogy ez a bot egy nagyon vékony blankból épült fel, a benne rejlő erőtartalék ellenére sem a durung bot, így nem kellett aggódni még a fonott zsinór (erőgumi nélkül) alkalmazása mellett sem, hogy a keszeg leveri magát, illetve hogy a nagyobb halak megtépik a vékony előkét. Miután a botot felvérteztem üvegspiccel, (megjegyzem ezt több csapattársam is megtette) készen állt a Garbolino Essential Method arra, hogy a desedai keszegeket a lehető legnagyobb számban (és bízva abban, hogy súlyban is) a szákba tereljem vele.

 

A „fejlesztésnek” volt egy további nagy előnye: a pontosság! A bot karakteréből eredően, ami lényegesen eltér a piacon szereplő gyári keszeges botoktól, sokkal pontosabban lehetett vele dobni nagyobb távolságra is. Ez miért lehetséges? Ez a „Bream-hatás”! A feszesebb alsó 2/3 résznek köszönhetően a bot a dobásnál nem „nyeklett meg” ami pontosabban kivitelezhető mozgást biztosított. 

Annak ellenére, hogy volt nálam kimondottan gyári keszeges bot, a versenyen végig ezzel a bottal horgásztam. Gyakorlatilag a lógatós távtól egészen az 50 méterig történő „távpecáig”! Hogy mennyire sikerült vele a gyakorlatban megoldani a feladatokat? Őszinte leszek, én alapvetően egy pontyos methodos versenyzőnek tartom magam, de az edzés- és a versenynapokat megúsztam előkeszakadás nélkül és mindösszesen csak két jó hal elvesztése volt a lajstromomban. Az utóbbi sajnos benne van, de ez igen drága két hal volt, ami súlyos szektorhelyezésekbe fájt. De összességében se én, se a csapatunk a Balatoni Horgászegyesületek Szövetsége sem panaszkodhat, igazán szép eredményt értünk el az idei feeder klubcsapatbajnokságon. Jövőre próbálunk jobbak lenni, mert a mutatott részeredmények alapján többre volt hivatott a csapatunk.

 

A bot összességében jól helyt állt és ami igazán tetszett benne, hogy nagyon pontosan lehetett vele dobni a különböző méretű alagút kosarakat a három sorostól a hét sorosig bezáróan. Ez miatt nem volt szükség „váltóbotra”. A method vérvonal miatt volt erőtartalék, ami lehetővé tette ezt, ezzel is egyszerűsítve a horgászatot.

 

A rövid kitérő után foglalkozzunk tovább a Garbolino Essential botokkal, mert az eddig megszerzett tapasztalataim alapján, nem egy mindennapi dologról van szó. Nagyon-nagyon kevés ennyire jól és sokrétűen használható feederbot típus van (sőt talán nincs is) a piacon, ahol egy spicc-cserét követően gyakorlatilag egy új karakterű versenyhelyzetben is használható botot kapunk. 

 

A történetben szereplő megoldással senkit sem szeretnék lebeszélni a Light botokról, csupán egy alternatívát kívántam nyújtani azoknak, akik mindkét feeder irányzattal kacérkodnak. Ráadásul az alapján, hogy a legmagasabb szinten is helytállt ez a hibrid megoldás, nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, ha egy jó botot keresel, akkor az Essential ne hagyd ki!


Fordán Krisztián