TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Segíthetünk?  +36303370282 | info@tacklebait.hu

Blog

A szakáll nélküli horog kiválasztásának legfontosabb szempontjai!

Fordán Krisztián
2022.01.30 15:37
A szakáll nélküli horog kiválasztásának legfontosabb szempontjai!

A szakáll nélküli horog kiválasztásának legfontosabb szempontjai!


A szakáll nélküli horog (horgok) kiválasztásának legfontosabb szempontjai a megváltozott method versenyszabályokhoz? Ezzel és a szakáll nélküli horgok történetével, pro és kontra érveket vizsgálva foglalkozik a TackleBait Blog legújabb írása. 


Szakáll nélküli horgok kiválasztásának legfontosabb szempontjai a method szabályokhoz igazodva?

A szakáll nélküli horgok sokáig „urizálásnak” tűntek, de ez az angliai horgászok által teremtett trend újításai végül megtalálták a helyüket a hazai method feeder horgászok táborában is! Pedig még pár éve a szakáll nélküli horgok igen megosztók voltak és csupán néhány típus tudott magának helyet kiharcolni a methodosok előketartójába. Azonban a frissen megjelent, pontosabban kiszivárgott információk alapján – amit egyébként sejteni lehetett – az idei évtől a hazai „versenyzői engedélyhez kötött” methodos versenyeken a szakáll nélküli horgokat lehet kizárólag alkalmazni.

Szakáll nélküli horgok Szakáll nélküli horgok mára főszereplővé váltak a hazai piacon is!


Mitől jobbak a szakáll nélküli horgok?

Ez egy igen jó kérdés a válasz azt gondolom, hogy inkább filozófiai, mint szakmai, ezért is inkább azokat a pozitívumokat sorolom fel, amelyek egy képzeletbeli mérlegnyelvét a szakáll nélküli horgok felé billenti.

 • A szakáll nélküli horog nem okoz akkora sérülést, sem a halnak, de ami nem kevésbé fontos, hogy nekünk se!

Igazából a felsorolásban szereplő további előnyök a fenti „megállapítás” körül fognak mozogni, más és más aspektusból vizsgálva a kérdés, különösen más lényegesen eltérő megközelítést nem érintve.

 • A szakáll nélküli horog halbarát!
 • A szakáll nélküli horog okozta seb kisebb!
 • És a többi...


Előítéletek a szakáll nélküli horgokkal szemben!

A horgászok többsége a szakáll nélküli horgokkal sokáig igen mély előítélettel rendelkezett, amely három tézisen alapult:

 • Az ominózus szakáll hiánya miatt több a halvesztés!
 • A szakáll nélküli horog könnyebben kiakad vagy kifordul a horog!
 • A szakáll nélküli horogról „leesik a csali, vagy lemászik például róla csonit!

 

Garbolino Silvers Winter Carp lapkás, szakáll nélküli horogEz egy tökéletes szakáll nélküli horog típus a finomszerelékes horgászok számára!

 

Azt gondolom, hogy a régebbi szakáll nélküli horog típusok esetében a fenti állítások, ha nem is maradéktalanul, de nagy részben helytállóak voltak. Azonban a horog gyártás fejlődésével a jelenleg elérhető szakáll nélküli horgok, ilyen például a Garbolino szakáll nélküli típusai is már ezeket a tévhiteket teljesen ledobták magukról. 


Hogyan válassz szakáll nélküli horgot?

A method feeder esetében az elsődleges csalizási technika a hajszálelőke, így értelemszerűen a szakáll nélküli füles, „horogszemmel” rendelkező horgok között fogunk kutatni.

Mindenek előtt egy általános, mondhatni aranyszabályt kell érinteni, ami a horog és csali közötti „egyensúllyal” foglalkozik, ami így szól

 • Mindig a horoghoz válaszunk csalit, vagy ha van egy favorit csalink akkor ahhoz keressünk megfelelő horgot! Ez mit jelent?

  A megfelelő csali prezentáció fontosságának sokan – igen tévesen – nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, ami egy óriási hiba. A szakáll nélküli horgok esetében felsorolt három tévhitból kettőt az előző állítás helyén kezelésével könnyedén orvosolhatjuk!

  Garbolino Feeder füles, szakáll nélküli horogEz az egyik legnépszerűbb methodos horog szakáll nélküli változata! Felismered?

  Szakáll nélküli horog újdonságok a Garbolino kínálatából!


  Az új szabályok miatt változó feltételeket és helyzeteket kell megoldani, amihez legtöbbszőr nem elég egy fajta horog típus. Most jópáran azon agyalnak, hogy mivel is fogják tudni kiváltani a jól bevált  szakállas horgaikat. Ehhez nyújt megfelelő szakáll nélküli horog alternatívákat a Garbolino:

  Garbolino Carp füles, szakáll nélküli horogA Hair Rig Carp különlegessége a magas horoghegy, ami ezt a horgot igazi halmágnessé teszi!

  A széles méretválasztéknak és a három teljesen eltérő paramétereknek köszönhetően a Garbolino szakáll nélküli horgok tökéletes alternatívát nyújtanak a megváltozott method szabályokhoz.