TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Segíthetünk?  +36303370282 | info@tacklebait.hu

Blog

Hogyan válaszd ki a legjobb FEEDER BOTOT, avagy hasznos tippek kezdőknek!

2022.10.22 17:10
Hogyan válaszd ki a legjobb FEEDER BOTOT, avagy hasznos tippek kezdőknek!

Hogyan válaszd ki a legjobb FEEDER BOTOT kezdőknek!

A feeder horgászat óriási népszerűségnek örvend és az érdeklődés iránta töretlen, ennek okáról már sokan írtak.  Az Én személyes véleményem, hogy a siker titkát a módszer az egyszerűségében és a hatékonyságában kell keresni. Ennek köszönhetően a magyar horgász kultúra megkerülhetetlen része lett a feeder horgászat.

A feeder módszer legemblematikusabb része a feeder bot és a végszerelék. A most következő blog bejegyzésben a feeder bot kiválasztás főbb szempontjaival fogunk foglalkozni. Sok kérdés merül fel, amikor sor kerül a bot vásárlásra, melyek megválaszolása mindig közelebb visz a „legjobb feeder bothoz”. Mivel ezt az írást nem szeretném túl hosszúra engedni, így azt a három szempontot fogom ismertetni, ami szerintem a leggyorsabban adja meg a választ a kérdésre.

Milyen hosszú legyen a bot?

Annak érdekében, hogy az első feladványt megoldjuk, a következő egyszerű kérdést szoktam feltenni: Milyen vízen fogsz a leginkább horgászni? Természetesen ehhez nem árt ismerni a helyi sajátosságokat, hogy érdemi választ tudjunk adni. Itt azt kell pontosítani, hogy mekkora lesz az a távolság, amit a leggyakrabban kell megdobni?

A tapasztalatok alapján ki merem jelenteni, hogy a kisebb tavakon, ahol a dobótávolság maximum 50 méter, ott a lehető legjobb választás a 360 cm hosszúságú feeder bot. Ennél hosszabbat felesleges vásárolni, főleg egy kezdő feeder horgász számára. Az aranyszabályként elmondható, hogy 0-60 méterig az előbb említett hosszúság a legjobb opció, míg 60 métertől pedig már az ideális a 390 cm bothossz.

A megfelelő módszerhez keresünk botot!

A megfelelő feeder bot kiválasztása esetén tisztázni kell, hogy milyen módszerhez keresünk botot. Ez a kérdés miért fontos? A válasz egyszerű, mivel eltérő karakterisztikájú botra van szükség pontyos methodozáshoz, és más jellegűre a keszegezésre.

Egyszóval tisztázni kell, hogy „mire fogjuk használni”... A methodos feeder botok általában lágyabb akcióval rendelkeznek, így ez a jellemző egy jó támpont, ha ebben gondolkodunk! Egy korábbi cikkünkben már érintettük ezt a témát, hogy mitől lesz methodos egy bot, érdemes elolvasni.


Ha keszegezéshez keresünk botot, akkor az jóval összetettebb kérdés, mivel az egészen rövid és lágy botoktól a feszesebb, finom távdobó típusig számos változatot találunk. Ezzel kapcsolatban is találtok olvasnivalót a TACKELBAIT BLOG-on, katt ide...

Az utóbbi botok esetében a legárulkodóbb paraméter a spiccek anyaga, azok „karakterisztikája” és a gyűrűméret.

Mekkora halakra kell számítani?

Ez a kérdés szorosan kapcsolódik az előző fejezethez, itt és ott is a karakterisztika a kulcs, csak más szempontból. Ott, ahol általánosságban nagyobb halakra kell számítani szerencsésebb egy „keményebb” botot választani. Magyarországon a feeder, azon belül a „method forradalomnak” köszönhetően a pontyhorgászat került előtérbe, így a legtöbb horgásztavon a „főhal” a ponty - a horgászokért folytatott küzdelem miatt – és azokból is a termetesebb példányok. Ez alapján a feeder botok között is létrejött egy szinte sajátosan magyar típus, ami az előbb leírt feltételeknek tökéletesen megfelel.

 

Általánosságban elmondható, hogy a jó pontyos feeder ismérve a következő: erősebb blank, nagyméretű gyűrűsor, és ami a lényeg, a spiccgyűrűk is méretesebbek. Addig a keszegezésnél a kapás időben történő észlelése cél, így ennek megfelelően épül fel a bot karaktere, a célhalakhoz igazodva. Viszont ne essünk túlzásba, így igazán a jó aranyközépút egy MEDIUM HEAVY feeder bot lehet.

Összegzésként! Amennyiben sikerül a fenti három kérdést tisztázni, akkor bizonyosan kikörvonalazódik egy kép, és akkor nagy valószínűséggel rá fogunk találni céljainkhoz legjobban illő feeder botra.