TOP termékek

Széchenyi Infoblokk

Kiemelt partnerünk

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Segíthetünk?  +36303370282 | info@tacklebait.hu

Blog

Abért tavi tippek, avagy milyen etetőanyagot és egyéb csalogató anyagot válaszunk?

2022.08.08 10:29
Abért tavi tippek, avagy milyen etetőanyagot és egyéb csalogató anyagot válaszunk?

 

Abért tavi tippek, avagy milyen etetőanyagot válaszunk?

A Method Országos Bajnokság közeledtével egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a festői szépségű és nem mellékesen a halállományáról híres Abért II. tó iránt. Természetesen ezen nincs mit csodálkozni, mivel a Lukácsháza és Kőszeg között fekvő horgászvíznek nem igen akad párja. Az elfogultság legkisebb jele nélkül is azt mondom, hogy sikerült méltó helyszínt találni a 2022. évi Method OB Döntőnek. Sajnos az előző állítás teljes mértékben nem volt igaz eddig, gondoljunk csak a püspökladányi középdöntőre, vagy a két évvel ezelőtti, „máig sokat emlegetett” nagybajomi döntőre. A lényeg, hogy most sikerült! De Térjünk is vissza mostani cikkünk apropójához, az etetőanyag választáshoz. Egy rendhagyó stílusú, riportszerű szövegkörnyezetben és stílusban fogom tálalni a mostani epizódot. Jó olvasást kívánok!

Itt is működik az „Aqua”?

Sokszor kapjuk ezt a kérdést, amire a válasz egyértelműen igen. Ha picit visszatekintünk az időbe, akkor az „aqua” pelleteknek volt már egy igen sikeres időszaka, aztán egy picit lecsengett a láz! Viszont most minden túlzás nélkül ki lehet jelenteni, hogy megint a reneszánszukat élik ezek az etetőpelletek, amelyekkel gyakorlatilag bárhol lehet halat fogni. Ez nincs máshogy az Abérton sem, csupán az időszaknak megfelelően kell összeállítani a megfelelő arányt.

Variációk egy témára első felvonás...

Variációk egy témára második felvonás...

Kétségbe nem kell esni senkinek, a horgászboltok polcain is megtalálható „gyári” pelletkeverékek tökéletes alternatívát nyújtanak.

Mi a helyzet a szénhidrátos etetőanyaggal?

Ez egy igen jó kérdés, sokan vannak akik arra esküsznek, hogy ez a tuti etetőanyag típus, ha az Abértról van szó. Elárulom, én is ezt a tábort erősítem, viszont ezt a kérdést nagyobb titokként kezelik, mint az előbb tárgyalt pelletes témát. Ez a fajta etetőanyag a legtöbb esetben különböző kukoricaféleségek keveréke, amit az „aqua pelletekhez” hasonlóan hétpecsétes titokként őriz mindenki. De nagy dologra nem kell gondolni, a legtöbb horgászboltban az összetevők megtalálhatóak.

A klasszikus vonal "újratöltve" is jól működik...

A kész megoldások között kutatva néhány igazán tökéletes alternatíva is elérhető, mint például a Serie Walter Racer, vagy a Dovit Carp Series etetőanyagok.

Milyen magokat érdemes használni?

Ez a rész szorosan kapcsolódik az előző témához, mivel a kukoricával történő etetés sok esetben nélkülözhetetlen, ha „nagyon eszik” a hal és helyben kell tartani. A kérdést sikerült már félig meg is válaszolni, mivel a leginkább használt mag típus a kukorica. Tudni érdemes, hogy az Abért II. tó híres a nagy dévér állományáról, ami a méreténél fogva már inkább „kukoricaevő”, de a búza és a kender is jó választás lehet a partközeli keszegezéshez.

Számolni kell az igazán nagy dévérekkel is...

A horgászathoz használt főtt magok esetében a legjobb, ha azt frissen készítjük el, viszont erre sok esetben vagy nincs idő, vagy nincs rá mód, így maradnak a horgászboltokban kapható „készmegoldások”. A magokkal történő etetésnél sokan megfeledkeznek egy hasznos trükkről, ami nem más, mint az aprítás vagy a turmixolás

Az aprított magok hihetetlenül jól működnek...

A megváltozott textúrájú magok sokszor hihetetlen hatékonyak tudnak lenni. Hogy miért? Olvasd el az erről szóló cikkünket, aminek a linkjét itt találod!

Etetőanyag állaga, mint kardinális kérdés?

Az Abért II-vel foglalkozó sorozatunk korábbi részeiben már érintettük azt a témát, hogy mennyire érdekes a tó áramlási jellemzője. Az előző mondat, és ami mögötte van, sok mindenre választ ad azoknak, akik tudnak a sorok között olvasni. Aki szeretne a kérdésre választ kapni, annak azt ajánlom, hogy olvassa el a következő blog cikket: Abért-tavi titkok és praktikák, avagy itt mindig fúj a szél…

Aromák és a többi...?

A különböző locsolók, liquidek, juice-ok és aromák köré szőtt legendák, vagy „tények” világa, a csalogatóanyag témakör legmegosztóbb része úgy általában.

Ízek, színek, de ki tudja mikor és melyik a jó?

A legjobb, ha van kéznél édes, és azzal gyökeresen ellentétes jellegű folyékony aroma. Amikor a Method OB Döntőt rendezik, akkor ez a kérdéskör a tapasztalatok alapján nem fog igazán tényező lenni, de ki tudja.

Örök kérdés, hogy melyik a favorit csali, viszont közelítsük meg más szempontból ezt a dolgot. Lássuk hát! A csali választás három fő szabálya szerintem:

  1. Az első és legfontosabb a horog és a csali mérete: mindig legyen arányos, kerüljük a túl nagy csalikat!
  2. Második a felhajtóerő kérdése. Előszőr a wafters jellegű csalikkal próbálkozzunk, mivel ezt a fajta horogcsalit lehet a legegyszerűbben, és az esetek nagy részében eredményesen használni. Nagy kedvenc a pop up, azonban itt már játszani kell a horog és a csalitüske méretével (pontosabban a súlyával), ami nem bonyolult, de a horgászok nagy része ezt sokszor figyelmen kívül hagyja, aminek nem lesz jó vége. Egy szónak is száz a vége, WAFTERS!
  3. Zárásként a színekkel is foglalkozni kell! De vajon melyik lesz a nyerő árnyalat? Általánoss ágban három vagy négy szín az, amit a legtöbben használnak, ezek a citrom, a narancs, a fehér és pink. Én azt gondolom, hogy ennyi bőven elég, aztán az élet eldönti, hogy melyiket fogja elhúzni.

Egy kép sokszor többet mond minden szónál...

Lenne egy negyedik opció, amely legtöbbször a horgászoknak szól, ez a „csaliízvilág”. Ez esetben nem árt egy kis nyomozói munka, hogy az adott vízen mi a sláger aroma. Véleményem szerint az Abérton a „csali ízvilág” kérdése meg se közelíti az első három szempont fontosságát! Egy szó, mint száz, a horogcsali választásnál a szín körül kell az igazságot keresni, ennek a variálása oldja meg legtöbbször a „kapástalanságot”, amire feltétlenül ügyeljünk az, hogy a horog és a csali harmonikus egységet alkosson.

A következő részekben az Abért II. tavon jól működő végszerelékekkel fogunk foglalkozni, valamint további hasznos praktikáról is szó lesz...

TACKLEBAIT MINDENT A HORGÁSZOKÉRT!